Svijet u sedam dana

Kaliforniju poharali požari, između Trumpa i Macrona nikad napetije, Merkel želi zajedničku vojsku

18.11.2018 u 18:50

Bionic
Reading

Dok britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt dijeli Saudijcima packe zbog ubojstva novinara Washington Posta i rata u Jemenu, Britanci s njima dogovaraju prodaju 48 borbenih zrakoplova, a ni Nijemci se ne odriču uz Alžir najvećeg kupca njihova oružja. Trump ismijava sudjelovanje Francuske u svjetskim ratovima. Za najgori požar u povijesti Kalifornije optužuju kalifornijski HEP zbog neodržavanja dalekovoda. O događajima koji su obilježili tjedan čitajte u pregledu Davorke Grenac

Zbog ubrzanja istrage o naručiteljima i okolnostima gnjusnog ubojstva novinara Washington Posta Džamala Hašodžija u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije prošlog tjedna u tu državu doputovao je Jeremy Hunt. 'Međunarodna zajednica ostaje ujedinjena u užasu i bijesu', odlučno će britanski ministar vanjskih poslova, naglasivši kako Zapad ne prihvaća činjenicu da okolnosti oko ubojstva i nadalje nisu razjašnjene, mada svi putovi vode do princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana. Rezultat? Saudijski državni odvjetnik Saud al Mujeb dva dana kasnije objavio je uhićenje 11 saudijskih državljana optuženih za ubojstvo, tražeći smrtnu kaznu za petoricu.

Zapad je priprijetio Saudijcima oštrim sankcijama, većina zapadnjaka iz protesta nije došla na investicijsku konferenciju u Rijad, a turski predsjednik Recep Erdogan podastro je SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji audiosnimke s dokazima o glavnom krivcu.

I? Ništa! Dok Jeremy Hunt dijeli packe Saudijcima, britanski diplomati i dužnosnici ministarstva obrane uredno im se udvaraju zbog jačanja bliskih gospodarskih, vojnih i političkih veza, naročito zbog završne faze pregovora o prodaji 48 bombardera Typhoon, što nije zgodno mutiti deklarativnom osudom zločina i povrede ljudskih prava. Nije zgodno dovesti u pitanje ni 110 milijardi dolara vrijednog oružja koje im prodaje SAD. Ni Nijemcima nije zgodno prekinuti program obuke visokih vojnih časnika saudijske vojske na Vojnoj akademiji u Bundeswehru u Hamburgu, niti im je zgodno stopirati zadnju isporuku oružja ove godine u vrijednosti od 254 milijuna eura (do rujna ga je već isporučeno u vrijednosti od 416,4 milijuna), čime je uz Alžir saudijsko carstvo najbolji kupac njemačkog oružja.

  • +6
Eurofighter Typhoon Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Jeremy Hunt usput je skoknuo i do Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog rata u Jemenu, u kojemu Saudijska Arabija slučajno koristi bombardere koje želi nadopuniti novim Typhoonima i u kojemu je slučajno od 2016. ubijeno više od 57.000 ljudi. Britanija inače prodaje oružje vrijedno milijarde funti zemljama koje bombardiraju Jemen.

I dok se Britancima žuri da te poslove učvrste uoči stupanja na snagu Brexita, u glavnom jemenskom lučkom gradu Hodeidi prošlog vikenda vodile su se žestoke ulične bitke između pobunjeničke vojske Huta potpomognute Iranom i koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom. U 24 sata okršaja poginulo je 149 osoba, izvještava predsjednik Međunarodnog odbora za spas David Miliband, no najveći problem je u tome, upozorava UN, što paraliza ove luke na Crvenom moru, kroz koju ulazi 90 posto hrane i humanitarne pomoći, znači katastrofalnu glad za ionako gladno stanovništvo Jemena.

  • +11
Obilježavanje 100. godišnjice primirja nakon 1. Svjetskog rata u Francuskoj Izvor: Pixsell / Autor: Jeff Moore/Press Association/PIXSELL

U tom ozračju i uz činjenicu da su prošle godine u svijetu zabilježena 222 oružana sukoba, prije svega oni u Siriji i Jemenu, prošlog tjedna u Parizu su se okupila 84 šefa država i vlada nacija koje su nekada ratovale da obilježe 100. godišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata. Svečanost je trebala slaviti ujedinjenje svijeta, ali se na njoj žalilo zbog podjela. 'Hoće li ovaj skup biti posljednja slika jedinstva, prije nego što svijet ponovno potone u nered, ili će biti simbol trajnog mira?', pitao je u svečanom govoru francuski domaćin Emmanuel Macron, podsjećajući na to da su današnji svijet oslabile krize, navala niskih strasti nacionalizma, šovinizma, rasizma, antisemitizma i ekstremizma, zaključujući rečenicom za pamćenje: 'Nacionalizam je izdaja patriotizma.'

Za ovo o nacionalizmu Trump nije ostao dužan Macronu, ismijavši ulogu Francuske u svjetskim ratovima. 'Prije nego što su došli Amerikanci, počeli ste učiti njemački. Plaćajte svoj doprinos za NATO', tvitao je uoči treće godišnjice terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, na što mu je, između ostaloga, Macron francuski elegantno uzvratio kako se 'politiku i diplomaciju ne vodi putem Twittera'.

I dok se Trump s članicama NATO-a prepire oko novca, Angela Merkel je prošlog tjedna ukazivala na to kako bi EU trebao imati svoju vojsku kao nadopunu NATO-u, 'jer su nestali dani u kojima smo se mogli bezuvjetno osloniti jedni na druge'.

NATO ovako, NATO onako, zašto ne i arapski NATO? To predlaže Trumpova administracija, zbog čega je u Washington na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom stigao zamjenik premijera Katara Khalid al Attiyah da razrade američku ideju o stvaranju arapskog sigurnosnog saveza, priopćio je prošle srijede State Department. Riječ je o strateškom savezu Bliskog istoka vezanog uz Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC) – regionalne međuvladine političke i ekonomske unije šest arapskih država Perzijskog zaljeva, osim Irana, osnovane 1981. u Rijadu – u koji bi se uključili Egipat i Jordan. A sve zato da se unaprijedi napredak, sigurnost i stabilnost u regiji, objašnjava State Department.

'Možemo poslati čovjeka na Mjesec, a ne možemo ugasiti požar', govori zdvojno biolog i paleontolog Park Williams prateći kako vatrena neman zvana Camp Fire danima guta sjeverni dio Kalifornije. O najgorem požaru u povijesti te savezne države izvještavaju svi svjetski mediji, broje se poginuli (do prošlog četvrtka 56), 130 je nestalih, 9000 spaljenih objekata, kao i cijeli grad Paradise, 55.000 hektara izgorjelih šuma i postavlja se pitanje zašto se od 1980. broj požara u SAD-u povećao za 1000 posto, a kao krivca proziva se kalifornijski HEP, Pacific Gas and Electric Company, zbog povećanja profita na račun uštede na održavanju dalekovoda.

  • +10
Požari u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Troškovi gašenja ovogodišnjih požara državni će budžet olakšati za pet milijardi dolara, a u tom užasu San Francisco Chronicle sjetio se gradskih beskućnika. San Francisco i Los Angeles zasuti su otrovnim pepelom i gustim oblacima dima, zbog čega gradski zavodi za kakvoću zraka stalno upozoravaju građane da ostaju u kućama s dobro izoliranim vratima i prozorima. Upozorenje ne vrijedi za 7500 beskućnika u San Franciscu i 50.000 u Los Angelesu, jer nemaju kamo. Većina njih žrtve su divljanja cijena nekretnina zbog širenja Silicijske doline i zakona o prostornom uređenju koji brane gradnju novih stambenih objekata te se ni oni s relativno podnošljivim primanjima ne mogu domoći krova nad glavom.

P.S. Za one koje trese potrošačka groznica vedrija vijest stiže s Istoka. Prošle nedjelje Alibaba (kineski Amazon) proslavila je desetu godinu praznika Dana samaca, jednodnevni šoping festival, izmišljotinu kineskog kralja e-trgovine Jacka Maa po kojoj na taj dan (svakog 11. studenoga) svatko sebi mora kupiti nešto preko Amazona po specijalno sniženim cijenama. Ovogodišnji utržak: rekordnih 30,8 milijardi dolara. Alibabina rekordna prodaja na Dan samaca simbol je nezaustavljive Kine unatoč prijetnjama trgovinskim ratom, komentira Forbes.