'ONA JE VRLO TOPLA OSOBA'

Kako se Trump zarazio? Donosimo kronologiju u kojoj sam američki predsjednik otkriva kako je njegova bliska suradnica Hope Hicks mogla pokupiti koronavirus

03.10.2020 u 08:10

Bionic
Reading

Bijela kuća otkazala je planirane aktivnosti Donalda Trumpa nakon što je američki predsjednik usred noći tvitao da je pozitivan na koronavirus. Mediji oprezno analiziraju moguće ishode novonastale situacije na izbore 3. studenog. Otvara se puno političkih i sigurnosnih pitanja, a Trumpu se, između ostalog, zamjera to da je sudjelovao na predizbornim događanjima već znajući da je jedna od njegovih najbližih suradnica, Hope Hicks, razvila simptome koronavirusa

Dva dana nakon što je u TV debati u svom stilu 'spustio' protukandidatu Joeu Bidenu da uvijek u javnosti nosi zaštitnu masku Trump je primio neželjeni rezultat testa.

'Nosim masku kada je to potrebno. Ne nosim masku poput njega - svaki put kad ga vidite, on ima masku. Mogao bi govoriti s udaljenosti od 60 metara, ali bi se pojavio s najvećom maskom koju sam ikada vidio', rekao je Trump.

O zaštitnim maskama Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Kaitlan Collins, CNN-ova dopisnica iz Bijele kuće, tvitala je da su neki dužnosnici u četvrtak znali da je Trumpova savjetnica Hope Hicks pozitivna na koronavirus, ali je unatoč tome on otputovao u New Jersey na donatorski skup za svoju kampanju. Ondje je američki predsjednik bio u bliskom kontaktu s desecima ljudi.

Bloombergova izvjestiteljica Jennifer Jacobs javlja da su neki predsjednikovi bliski suradnici još u srijedu primijetili da se Trump osjeća loše. 'Predsjednik se činio umoran, rečeno mi je. Neki su to pripisali umoru zbog intenzivnog rasporeda kampanje, drugi su se počeli brinuti da ima koronavirus', tvitala je Jacobs.

Kolumnistica Washington Posta Karen Tumulty ističe da je krucijalno - kako za povjerenje građana, tako i za nacionalnu sigurnost - to da javnost o predsjednikovu zdravstvenom stanju brifiraju zdravstveni djelatnici Walter Reeda, a ne dužnosnici Bijele kuće.

S druge strane, FoxNews u prvi plan ističe poruke supružnika Trump i piše da su predsjedniku sve najbolje ovom prilikom poželjeli neki od njegovih najžešćih kritičara, uključujući glumicu Alyssu Milano, voditeljicu Rachel Maddow s MSNBC-a, vođu pokreta za građanska prava Jesseja Jacksona i bivšeg CNN-ova voditelja Piersa Morgana.

Medijska kuća Bloomberg, koja je prva izvijestila da je Hope Hicks pozitivna na koronavirus, precizno navodi cijelu kronologiju događanja. Trump je u četvrtak navečer, tijekom razgovora za FoxNews, potvrdio da je Hicks zaražena.

'Njezin test je pozitivan. Upravo sam doznao', izjavio je Trump dva sata nakon što je o tome izvijestio Bloomberg.

  • +25
Hope Hicks Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Iz Trumpova nešto kasnijeg tvita o tome da on i supruga Melania čekaju rezultate testa i idu u samoizolaciju ostalo je nejasno što će biti s predizbornom kampanjom. Prošlo je još nekoliko sati prije nego je Bijela kuća konačno objavila da predsjednik otkazuje sve javne događaje, uključujući predizborni skup kod Orlanda na Floridi.

Po epidemiološkom protokolu, Trump će biti 'izvan sedla' najmanje deset dana, a možda i duže, i to u kritičnom razdoblju bitke protiv Bidena, koji u nacionalnim anketama ima značajnu prednost od oko sedam posto.

U slučaju da Trump izgubi kapacitet za obavljanje predsjedničke dužnosti, aktivirat će se 25. amandman prema kojemu vodstvo preuzima potpredsjednik Mike Pence. Do daljnjeg Trump će obavljati posao iz rezidencijalnog dijela Bijele kuće.

  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Judd Deere, glasnogovornik Bijele kuće, kaže da detektiranje kontakata predsjednika Trumpa i prve dame još uvijek traje, a nakon toga će se uputiti 'odgovarajuće obavijesti i preporuke'. Isti proces dovršen je u slučaju Hope Hicks.

Savjetnica Hicks bila je s Trumpom u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One na letu do Clevelanda, u kojem je u utorak održana, po mnogima, najgora TV debata u povijesti američkih izbora. Hicks je bila u zrakoplovu i na letu za Minnesotu u srijedu. Već se tada, na predizbornom skupu, osjećala loše, pa je na povratnom letu bila u 'karanteni' u zrakoplovu, kazali su upućeni za Bloomberg.

>>> Bivša manekenka koja je lagala za Trumpa vraća se u Bijelu kuću

Trump je pak za FoxNews izjavio da je 'bio iznenađen' infekcijom Hope Hicks, dodajući da ona često nosi masku, no da se teško ponekad distancirati od svih onih ljudi, osobito vojnika i policajaca, koji zagrljajima i poljupcima žele izraziti zahvalnost zbog svega onog što Trumpova administracija čini za njih.

'Ona je veoma topla osoba s njima. Zna da postoji rizik, ali je mlada... Morate se lijepo ponašati prema našim ljudima. Ne možete samo reći 'ostanite tamo, ne približavajte se', kada vam priđu. To je tako velika ljubav, sve što smo učinili za njih', kazao je Trump.

Donald Trump za FoxNews o Hope Hicks (oko 8. minute razgovora) Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Hope Hicks viđena je bez maske za vrijeme vožnje u kombiju sa starijim savjetnikom u Bijeloj kući Stephenom Millerom i drugim članovima predsjednikova izbornog stožera. Po povratku u Washington u utorak, Miller i Hicks na izlasku iz zrakoplova bili su zajedno pod kišobranom. Zaposlenici Bijele kuće, inače, svakodnevno se testiraju na koronavirus, kao i sve osobe koje dolaze na sastanak s predsjednikom Trumpom.

'Predsjednik veoma ozbiljno pristupa vlastitom zdravlju i sigurnosti, kao i svih svojih suradnika i američkog naroda', priopćio je glasnogovornik Deere, dodajući da će se u suradnji s liječnikom Seanom Conleyjem i osiguranjem u potpunosti provoditi smjernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u sprečavanju širenja virusa 'u samom kompleksu i kada predsjednik putuje'.

  • +9
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG

Hope Hicks posljednja je osoba u Trumpovu krugu koja dijeli sudbinu 7,2 milijuna zaraženih Amerikanaca. Od početka epidemije u toj zemlji od posljedica Covida-19 umrlo je više od 200.000 ljudi.

Ovakav razvoj događaja vjerojatno će dodatno zaoštriti kritike na račun odgovora Trumpove administracije na pandemiju koronavirusa, kao i predsjednikovo nepoštivanje javnozdravstvenih mjera. Trump je održao nekoliko svojih velikih predizbornih skupova u zatvorenim dvoranama, a sudionici nisu nosili maske. Isto tako, na TV debati u Clevelandu osobe iz njegova tima ušle su u dvoranu bez zaštitnih maski ili su ih skinule s lica kad su sjele na svoja mjesta. Bidenovi gosti nosili su maske.