jutros testiran

Američki potpredsjednik Mike Pence negativan na koronavirus

02.10.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Mike Pence negativan je na koronavirus, izjavio je u petak njegov glasnogovornik, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump objavio da je zaražen i u karanteni

"Potpredsjednik Pence i njegova supruga su jutros testirani i negativni su na covid-19. Zdravlje potpredsjednika Pencea je dobro i Trumpovima želi da se što prije oporave", napisao je Devin O'Malley na Twitteru.

Trump je u petak objavio da su on i prva dama Melanija pozitivni na covid-19 i da ide u karantenu kako bi smjesta započeo proces oporavka.

Kao i dvojica američkih predsjednika prije njega, Donald Trump bi mogao privremeno predati vlast svom potpredsjedniku ako se pokaže da nije sposoban obnašati dužnost zbog nekog medicinskog postupka ili liječenja i oporavka od koronavirusa, piše u petak Reuters. Prema odlomku 3, 25. amandmana američkog ustava usvojenog 1967. nakon atentata 1963. na predsjednika Johna Kennedyja, Trump bi pisanim putem mogao izjaviti da nije sposoban izvršavati svoje obveze.

Iako bi Trump ostao na funkciji, potpredsjednik Mike Pence bi postao vršitelj dužnosti predsjednika. Predsjednik bi ponovo dobio sve ovlasti nakon što pisanim putem izjavi da je ih ponovo sposoban obnašati.

Četvrti odlomak 25. amandmana nudi mogućnost da se predsjednika liši svih ovlasti ukoliko, na primjer, njegov kabinet smatra da je postao nesposoban za obnašanje predsjedničkih dužnosti, ali on do sada nikada nije bio aktiviran.