HRVATSKA U AKCIJI

Kako pronaći dokaz kojim će se osporiti 11 godina suđenja?

07.12.2017 u 18:54

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u srijedu da će napraviti detaljnu i stručnu analizu presude haškoj šestorki te naglasio da postoji pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka i podnosi se ako neki dokazi nisu mogli biti upotrijebljeni u vrijeme sudovanja iz određenih objektivnih razloga, a ukazuju na činjenice koje bi mogle dovesti do drukčije odluke

U javnosti se dosta spekulira o mogućnosti revizije postupka nakon presude šestorici Hrvata iz BiH pred Haškim sudom, ali treba naglasiti da su šanse za to minimalne, kao što smo već pisali o tome.

Šest nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne osuđeno je ukupno na 111 godina zatvora, a za Hrvatsku je posebno neugodna kvalifikacija po kojoj su njeni nekadašnji čelnici Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko sudjelovali u zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio odvojiti dijelove BiH i pripojiti ih Hrvatskoj. Jasno je da Hrvatska treba iskoristiti sve mogućnosti, ali svakodnevno inzistiranje na reviziji postupka čini se kao lažno podgrijavanje nade.

U cjelokupnoj dvadesetčetverogodišnjoj povijesti Haškog suda samo je jednom, u slučaju vukovarskog krvnika Veselina Šljivančanina, pravomoćna presuda preinačena u reviziji.

Postupak revizije može se pokrenuti samo u slučaju da su pronađeni neki novi dokazi koji bi mogli bitno utjecati na već donesenu presudu. Rok za pokretanje revizije je godina dana od proglašenja konačne presude, što je iznimno kratko i mora se promptno djelovati.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

>>Grabar Kitarović pred Vijećem sigurnosti: Haški sud za Vukovar nije optužio nikoga!

Slučaj protiv čelnika Herceg-Bosne bio je najdugotrajniji i najopsežniji postupak pred Haškim sudom. U tom postupku su usvojena čak 9872 dokaza tijekom 11 godina suđenja, od čega je 4913 iznijelo tužiteljstvo, a ukupno je svjedočilo 320 svjedoka, od kojih je tužiteljstvo pozvalo njih 145.

Osuđenici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Odvjetnički timovi pet osuđenika sada bi trebali pronaći nove dokaze ili svjedoke koji bi promijenili stav Žalbenog vijeća. Nešto novo, što nije rečeno u 11 godina suđenja.

Bošnjaković je u srijedu kazao da je odluka na samim braniteljima i branjenicima o tome hoće li ići u nešto takvo, osobito zato što Hrvatska nije strana u sporu. 'I u tom postupku može se tražiti ono što smo tražili tri puta - da dobijemo status prijatelja suda kako bismo pomogli u rasvjetljavanju činjenica vezanih za ulogu Hrvatske u cijeloj situaciji', kazao je Bošnjaković gostujući u emisiji 'A sada Vlada'.

Okupljanje u Mostaru nakon haaške presude Izvor: Reuters / Autor: DADO RUVIC