SAVJETI NEVE TOLLE

Kako ostaviti nasilnika?

23.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Neke žene trpe partnersko nasilje godinama, neke se odluče ostaviti nasilnika nakon prvog šamara. Bez obzira na to koliko tortura trajala, doznali smo koje konkretne korake žena treba poduzeti kada se odluči ostaviti nasilnika

Odgovore na naša pitanja potražili smo od Neve Tolle, aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb. Pojasnila nam je da žena koja je preživjela nasilje može nazvati savjetovalište na broj 0800 5544 radnim danom od 10 do 17 sati.


Ako žena odluči ostaviti nasilnika, pokrenuti brakorazvodni postupak ili pak sudski izboriti skrbništvo nad djecom, savjetodavka će joj pojasniti koje institucije i kojim redom treba kontaktirati.

Nakon poziva na broj savjetovališta AŽKZ-a, žrtvi se savjetuje da o svemu obavijesti policiju na broj 92 ili 192.

'Doista je nemoguće opisati proces i redoslijed koraka koje treba poduzeti jer se svako iskustvo zlostavljanja koje žena preživi razlikuje, stoga je potreban individualan pristup svakoj ženi, te se ne može generalizirati proces i savjetodavni razgovor', pojasnila nam je Tolle.

Ako žrtva nema drugi smještaj, osim doma koji dijeli s nasilnikom, može se smjestiti u skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb.

Nazovite policiju, možete spasiti nečiji život

Ako ste pak svjedok nasilja, prvo što treba napraviti jest nazvati policiju na 92 ili 192. 'Važno je naglasiti da su pozivi na te brojeve potpuno besplatni, što znači da za takav poziv ne trebate imati novaca na mobitelu ili javnoj govornici. Kada zovete policiju, važno je da policiji date što preciznije informacije na kojem mjestu se nasilje događa, a kako bi policija bila u mogućnosti što brže intervenirati i prekinuti nasilje te moguće na taj način spasiti nečiji život', pojašnjavaju nam iz AŽKZ-a.

Što zapravo treba reći policiji? Ukoliko se nasilje događa na javnoj površini, treba što preciznije opisati lokaciju na kojoj se ono događa. Ako je riječ o nasilju u stanu ili kući, policiji treba navesti točnu adresu, kućni broj, kat te poziciju stana i prezime koje piše na vratima. Ako želite ostati anonimni, policija će uvažiti taj zahtjev te napadač neće saznati tko ga je prijavio.

Pomozite Autonomnoj ženskoj kući Zagreb

Akcijom 1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama tportal osigurava dodatna financijska sredstva Autonomnoj ženskoj kući te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'. Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese

Vlasnicima blogova i web stranica tportal omogućuje postavljanje pripadajućih humanitarnih bannera na vlastite stranice.

Bannere i pjesmu 'Ako ima nekog iznad nas' možete preuzeti s ove adrese