ŠARENI ŽIVOTOPIS VLADE RENDULIĆA

Kako je vojni obavještajac preko Haaga, Pletera i Klemma došao na čelo Apisa

07.02.2017 u 15:54

Bionic
Reading

Vlado Rendulić, koji je preuzeo kormilo Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (Apis) prije mjesec dana, čovjek je iznimno živopisne biografije. Ovaj vojni obavještajac bio je i član Uprave MORH-ove tvrtke Pleter sve dok se nije otkrilo da je uz plaću od države primao i izdašnih 30 tisuća kuna kao koordinator braniteljskog tima generala Mladena Markača. Njegovo se ime spominje i u upravljačkoj strukturi jedne tvrtke Josipa Klemma

Rendulić je 5. siječnja zasjeo na mjesto šefa Uprave Apisa, agencije u vlasništvu države i Grada Zagreba, a koja je na neslavnom glasu kao plodno tlo za političke uhljebe s obzirom na to da je u vrijeme SDP-ove vlade tamo zaposleno 115 osoba, mahom povezanih s tom strankom, piše Jutarnji list.

Upravo je u vrijeme vlade Zorana Milanovića Rendulić došao u Apis, i to u Odjel za poslovnu sigurnost, dok u mandatu Andreja Plenkovića postaje i šef ove državne IT agencije koja je u 2015. ostvarila prihode od 220 milijuna kuna. Ako je suditi prema njegovom profilu na LinkedInu, Rendulić je od 2006. do 2012. radio u odvjetničkom timu generala Markača kao osoba zadužena za svjedoke i nabavu vojne dokumentacije za potrebe obrane.

Iste godine kada počinje raditi za Markačevu obranu diplomirao je novinarstvo, a 2012. odlazi u Pleter, tvrtku u vlasništvu Ministarstva obrane zaduženu za ugostiteljsku djelatnost. Tamo je, prema pisanjima medija, kao član Uprave primao plaću od 12 tisuća kuna, a u isto vrijeme primao je izdašan honorar od države kao case manager u Markačevom timu.

Nakon što je Jutarnji list pisao o tom dvostrukom angažmanu Rendulić je smijenjen, no nastavlja još dvije godine raditi u Pleteru. Karijeru 2014. nastavlja u Apisu, u Odjelu za poslovnu sigurnost, te nekoliko mjeseci kasnije sjeda na čelo tog odjela.

No zanimljivo je kako je Rendulić u isto vrijeme suvlasnik u tvrtki kojoj je na čelu Josip Klemm, vlasnik jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki i predsjednik jedne od veteranskih udruga. On je ujedno bio organizator dočeka generala Markača i Ante Gotovine nakon oslobađajuće haške presude.

Rendulić je do prije nekoliko dana bio naveden među osnivačima tvrtke Keter i partneri d.o.o., kojoj je na čelu Klemm. Riječ je u jednoj od tvrtki preko koje je slovenska investicijska grupacija Keter htjela ulagati u projekte u Hrvatskoj. Konkretno, tvrtka kojoj je Klemm na čelu trebala se baviti projektom u Lazama, mjestu u Općini Staro Petrovo Selo, u kojoj su planirali izgraditi biopostrojenje za proizvodnju električne energije. Rendulić je u toj tvrtki, koja je prema podacima Poslovne Hrvatske u 2015. imala prihode od tisuću kuna, bio član društva sve do početka veljače ove godine. Tek 3. veljače, prema podacima Sudskog registra, izbrisan je kao član društva.