odlazi u državne ruke

Donesena odluka: Vlada otkupljuje od Zagreba udio u APIS-u

30.11.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak odlučila otkupiti od Grada Zagreba 49 posto udjela u temeljnom kapitalu Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. (Apis IT), za nešto više od 37,7 milijuna eura.

"Republika Hrvatska stjecanje poslovnog udjela u Apisu izvršit će kupnjom iz sredstava državnog proračuna u iznosu nešto većem od 1,03 milijuna eura te pretvaranjem potraživanja RH prema Gradu Zagrebu s osnova danih zajmova u iznosu od 36,7 milijuna eura", navodi se u odluci Vlade.

Država već otprije posjeduje 51 posto udjela u toj jednoj od najstarijih domaćih IT tvrtki, koja uz ostale projekte u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva (SDURDD) razvija i Centar dijeljenih usluga (CDU) kao državnu IT (informacijsku) infrastrukturu, nazivanu i "državni oblak/cloud", važan za razvoj digitalizacije javne uprave, ali i gospodarstva i društva u cjelini.

Stjecanje tog udjela uredit će se ugovorom o kupoprodaji između RH i Grada Zagreba, za što je ovlašten u ime RH ovlašten ministar financija. Sredstva za podmirenje troškova stjecanja tog poslovnog udjela osigurana su u državnom proračunu za 2023. u okviru financijskog plana Ministarstva financija.

Grad Zagreb je još u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Bandića najavljivao prodaju svog udjela u Apisu IT, koji iduće godine obilježava 60 godina rada, a ima više od 500 zaposlenih te je 2022. poslovao s dobiti.