ČILE I KOLUMBIJA

Kako izgledaju lijeve vlade koje su zapravo desne?

  • Autor: P. S.
  • Zadnja izmjena 24.11.2011 07:04
  • Objavljeno 24.11.2011 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Latinsku Ameriku zahvatila je neobična pojava: moderne, umjerene, tržišno orijentirane i globalizirane stranke lijevog centra. To i ne bi bio neki novitet da te stranke zapravo nisu demokratske, socijalno osjetljive stranke desnog centra čija se politika nerijetko može zamijeniti onom lijevog centra. Dva najbolja primjera su u Čileu i Kolumbiji. Ono po čemu se razlikuju jedan od drugog je vodstvo. Juan Manuel Santos vodi djelomično disfunkcionalnu Kolumbiju - veličanstveno. S druge strane, Sebastián Piñera Čile vodi tek prosječno, piše list Time

Čile je latinoamerička priča o uspjehu. Njegovo gospodarstvo je uspješno, a 2010. napravio je demokratski zaokret: nakon 20 godina vladavine lijevog centra vlast je preuzela vlada desnog centra, i to bez ikakvih većih problema. Predsjednik Sebastian Piñera razmišlja kao biznismen i lani nije osvojio pohvale za spašavanje 33 zarobljena rudara, ali i za to što je iskoristio trenutak da bi progurao reformu rada. Ipak, Čileu je postalo dosta: Piñera ima najmanju podršku naroda od svih šefova izvršne vlasti u ovoj hemisferi, piše Time.

Njegov stil vladanja također je pridonio njegovoj nepopularnosti: tendencija za mikroupravljanjem, oholost izvanredno uspješnog poslovnog čovjeka u kombinaciji s tehnokratskim sklonostima. To nije naišlo na odobrenje kod naroda gdje je politička elita tradicionalno bila kompetentna, iskrena i poštovana. Ako cijena bakra ne nastavi dalje padati, Čile ima šansu prevladati trenutačnu krizu. Piñera bi tako osrednjom ocjenom završio svoj mandat (reizbor je u Čileu zakonom zabranjen).

U Kolumbiji, gdje je Juan Manuel Santos za predsjednika izabran prošle godine, situacija je drukčija, štoviše, izvanredna, piše Time.

Kao i Piñera, Santos je izvorno političar desnog centra. Obojica dolaze iz urbane sredine, s poslovnim iskustvom, održavaju dobre veze s SAD-om i govore engleski jezik savršeno.

Santos i njegova vojska ostvarili su nedavno veliki uspjeh protiv FARC-a, kolumbijske marksističke revolucionarne gerile, skupine koja se bori za vlast već 40 godina. Od ubojstva zapovjednika FARC-a, Alfonsa Cana 4. studenoga, gerilci su bez vodstva. Neposredno prije likvidacije Cana, Santos je ostvario jedno od njegovih najkontroverznijih obećanja iz kampanje: raspustio je korumpiranu obavještajnu službu poznatu kao DAS, te stvorio novu sigurnosno-obavještajnu agenciju od nule. Kakva će ona zapravo biti, to svi žele znati. Ali je činjenica da je ta reforma bila apsolutno potrebna.

Juan Manuel Santos - intervju

Kolumbija je također napokon dobila i ono što je potraživala više od pet godina: sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om. Aktivisti za ljudska prava smatrali su da se s bivšim predsjednikom Alvarom Uribeom na čelu zemlji ne može jamčiti trgovinski sporazum.

To nije narušilo Santosov odnos s ljudskopravaškim grupama kao što su Amnesty International i Human Rights Watch, koje su održale godišnji susret svog odbora upravo u Kolumbiji u listopadu ove godine.

Doista, Santos je uvjerio državno zakonodavstvo da napravi izmjene i dopune Zakona o povratu imovine i zemljišta koji se odnosi na tri do četiri milijuna ljudi koji su raseljeni tijekom četrdeset godina kolumbijskog rata. Nitko drugi to nikad nije ni pokušao u Latinskoj Americi.

Santosov glavni izazov je smanjenje dramatične nejednakosti kolumbijskog društva, koja je pravi izvor ratova, kao i obnova loše infrastrukture i reforma katastrofalnog obrazovnog sustava. I dok zemlja bilježi gospodarski rast u posljednjih deset godina, još puno zaostaje za Čileom, Meksikom, Brazilom i Urugvajem u gotovo svakom dijelu društvenog i gospodarskog života.

No Santosova Kolumbija se kreće u istom smjeru kao i te zemlje: povećanje srednje klase, konsolidiranje demokracije, rast gospodarstva. I za sada, čini se, ima jednu važnu prednost: vodstvo. One zemlje koje su sretne da imaju takvo što bolje su od onih koje nemaju, zaključuje Time.

Sebastian Pinera - intervju

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi