jednostavni postupci

Kako klimu u autu učiniti što efikasnijom?

23.06.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Mnogi klimatizacijski sustavi trpe zbog nekvalitetnog održavanja pa je kod nekih marki automobila potrebno zamijeniti filter klime već nakon 15.000 kilometara. Tako će klima učinkovitije raditi, a spriječit ćete i širenje plijesni i bakterija…

Bolje je prilokom ulasaka u automobil otvoriti vrata i prozore prije nego što uključite klima-uređaj. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti. Nakon što se automobil prozrači, možete ući, zatvoriti vrata i prozore i uključiti klima-uređaj, piše Revija HAK.

Da bi se postigla ravnomjerna raspodjela protoka zraka, otvori za odzračivanje trebaju biti usmjereni prema gore, a ne prema licima putnika. Još je bolje uključiti otvore koji idu uz vjetrobransko staklo. Ovim jednostavnim postupkom zrak kvalitetnije struji kroz unutrašnjost automobila (toplina se penje).

Neposredno nakon ulaska u automobil, može biti korisno uključiti unutarnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže hladiti unutrašnjost. Nakon par minuta uključite dovod vanjskog zraka. To će omogućiti sustavu da ravnomjernije i učinkovitije rasporedi protok zraka.

U nekim predjelima i ljeti može biti prilično prohladno jutro. Međutim, često je pametno odmah uključiti klima-uređaj. To sprječava zamagljivanje prozora kad vanjska temperatura počne lagano rasti.