dok se ljevica okrupnjava...

Kako diše desnica i tko će s kim na izbore: Svašta se priča, pa smo pitali najistaknutije aktere

06.02.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Dok na ljevici buja Amsterdamska koalicija okupljajući svjetonazorski slične stranke u veliku koaliciju u kojoj će zajedno izaći na predstojeće euro izbore, na desnici vlada velika neizvjesnost. Iako je do izbora nešto manje od četiri mjeseca, pregovori između aktera odvijaju se iza debelo zatvorenih vrata. S kime će i hoće li na izbore Ruža Tomašić, Marijana Petir, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića ili pak stranka iza koje stoji udruga U ime obitelji Željke Markić?

Na ljevici su shvatili da će razjedinjeni teško konkurirati za jedno od 12 mjesta, koliko ih Hrvatska ima u Europskom parlamentu. SDP je ostao osamljen, a gotovo svi ostali uključili su se u Amsterdamsku koaliciju.

Manje stranke ljevice, od kojih je većina parlamentarna zahvaljujući saborskim zastupnicima koji su u parlament dospjeli u 'bivšem životu', dok su još bili pod okriljem HNS-a (Glas) ili pak SDP-a (Demokrati), udružile su snage i na izbore izlaze s jedinstvenom listom punom jakih imena.

Tko će s kime?

S druge strane političkog spektra, poslovično razjedinjenog, i dalje nema udruživanja. Iako bi lista na kojoj bi zajedno bili pojedinci i stranke vrijednosno sličnog predznaka sigurno na izborima odnijela popriličan broj glasova, jer sjetimo se samo da su Marijana Petir i Ruža Tomašić na prošlim euro izborima dobile 150 tisuća glasova (Tomašić 107.000, Petir gotovo 43 tisuće), manje od četiri mjeseca prije izbora neizvjesno je kako će ponuda desnice, danas popularnije - suverenista, izgledati krajem svibnja, kada se izbori održavaju.

Ruža Tomašić, koja je na prošlim izborima bila na listi HDZ-a i odnijela 35 tisuća glasova više od Andreja Plenkovića, danas je dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke. Konzervativci su pak u koaliciji (deklaracija o suradnji) sa strankom Hrast, kojoj su na čelu Ladislav Ilčić i Hrvoje Zekanović.

Iako do sada nije jasno rekla hoće li se uopće kandidirati te je spominjala odlazak u mirovinu, za tportal je potvrdila kako sigurno izlazi na izbore.

Tomašić: Bit ću na listi

'U svakom slučaju, bit ću na listi, išla u parlament ili ne. Ako ne završi trijalog, onda ću ići, ako završi, onda neću ići. Ali na listi ću biti', kazala nam je Tomašić.

Kada spominje trijalog, riječ je o dogovoru između Komisije, Vijeća i Parlamenta Europske unije oko njezina izvješća o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu. Izvješće koje je Tomašić prezentirala protivi se prijedlogu Europske komisije o uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćun.

Tomašić je jedina hrvatska zastupnica u Odboru za ribarstvo EP-a, a dovršenje ove misije njezin je prioritet.

  • +7
Ruža Tomašić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

S obzirom na to da sumnja kako će se trijalog dovršiti do europskih izbora jer Europskom unijom trenutno predsjeda Rumunjska te, kako kaže, Vlada RH nije radila pritisak, gotovo je sigurno da će Tomašić - ukoliko dobije dovoljan broj glasova - ipak po još jedan mandat.

Što se tiče suradnje s ostalima, prije svega Neovisnima za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, Marijanom Petir, ali i strankom Projekt Domovina, proisteklom iz udruge U ime obitelji Željke Markić, kaže da su razgovarali sa svima.

'Neki su rekli da će još vidjeti, a neki su decidirano odbili suradnju', kaže nam Tomašić. Riječ je o Neovisnima za Hrvatsku.

Kaže kako ona sama nikada nije 'imala ego' i da joj nije bitno hoće li biti prva ili zadnja na listi. Ne mora, dodaje, uopće biti na listi, samo joj je bitno da oni koje bi podržala u nekakvom hipotetskom ujedinjenju obećaju kako će u EU parlamentu i dalje gurati priču o ribarstvu koju je ona započela. S obzirom na to da je u koaliciji s Hrastom, time je automatski prekrižena suradnja s opcijom Željke Markić.

Petir: Ne idem s Bandićem

S druge strane, Marijana Petir, koja je s HSS-om raskrstila 2017., i dalje računa na glasove bivših i sadašnjih članova te stranke, od kojih veliki broj iskazuje nezadovoljstvo skretanjem ulijevo predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

Kako nema stranku, postavlja se pitanje s kime će. Pojavile su se spekulacije da će završiti na listi Milana Bandića, no Petir za tportal tu informaciju odlučno odbacuje i demantira.

  • +66
Marijana Petir Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

S leta za Washington, u kojem će u četvrtak prisustvovati molitvenom doručku, poručila nam je da 'ima podršku više civilnih inicijativa i stranaka, bivših, ali i sadašnjih HSS-ovaca' te da će svoju konačnu odluku 'pravovremeno objaviti'.

Hasanbegović: Nema ništa novog

Neslužbeno doznajemo kako je u razgovorima s Nezavisnima za Hrvatsku. A oni pak i dalje ništa ne otkrivaju. I Hasanbegović i Esih u više su navrata govorili kako žele samostalno na euro izbore jer im je to najbolji pokazatelj njihove stvarne snage.

  • +10
Skupština Grada Zagreba 24. siječnja Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Hasanbegović nam je samo kratko poručio kako kod njih nema ništa novog i zamolio za strpljenje.

Osim toga da bi Petir mogla biti na njihovoj listi, nagađa se kako su u pregovorima sa Željkom Markić, s kojom se Esih i Hasanbegović često mogu vidjeti u društvu, tj. strankom Projekt Domovina iza koje stoji udruga U ime obitelji.

Projekt Domovina: Ne znamo hoćemo li uopće na izbore

Na čelu te stranke je Mato Barun. 'Razgovaramo sa srodnim strankama i nismo još donijeli nikakvu odluku o tome hoćemo li izaći i s kime', kazao je za tportal.

Dakle oni još važu hoće li uopće na izbore, no paralelno pregovaraju. 'Kod nas su sve opcije otvorene. Odlučit ćemo kada vidimo ima li to smisla', kazao je Barun i poručio da ne bi izlazio u javnost s imenima onih s kojima pregovaraju.