PLAN UPRAVLJANJA PLAVOM RIBOM

Ruža Tomašić progurala izvještaj o srdelama i inćunima kroz Europski parlament: Uspjeli smo!

13.11.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Prošao je Višegodišnji plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić koji je bio suprotan prijedlogu Europske komisije o uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćune. Izviješće je usvojeno u Europskom parlamentu

'Znala sam da će biti tijesno, ali uspjeli smo! Parlament je bio posljednja crta obrane i zahvaljujući napornom radu zaustavili smo štetan prijedlog Komisije koji bi imao devastirajući učinak na hrvatsko ribarstvo, industriju prerade, tunogojilišta, ali i priobalne zajednice koje žive od toga', poručila je hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić nakon što je u Europskom parlamentu usvojeno njezino izviješće o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu koje je bilo suprotno prijedlogu Europske komisije o, kako ističe, uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćun.

'Europska komisija snažno je lobirala za kvote koje nije prihvatila nijedna od država članica na koje bi se ovaj višegodišnji plan trebao odnositi. Napori Komisije da progura svoja rješenja u Parlamentu išli su toliko daleko da je preko amandmana nekolicine zastupnika u proceduru uputila i 'lakšu' verziju koja je sadržavala takozvani escapement strategiju', priopćili su iz ureda ove hrvatske europarlamentarke koja je predložila godišnje smanjenje ulova od četiri posto s 2014. kao referentom godinom kao i nastavak dosadašnje prostorno-vremenske regulacije ribolovnog napora te ograničenja broja ribolovnih dana po plovilu.

Tomašić je u povredi Poslovnika prije samog glasovanja kritizirala način na koji se Komisija petljala u rad Parlamenta i još jednom pozvala europarlamentarce da glasuju sukladno volji građana i dionika uključenih u ovaj proces, a ne Komisije, dodali su iz njezina ureda.

'Ne mogu vjerovati da bi Europska komisija predložila nešto što ima užasno negativne učinke na europsku ekonomiju, smanjuje domaću proizvodnju i dovodi do gašenja poslova, a u isto vrijeme povećava uvoz i jača treće zemlje na štetu država članica. Parlament je tome rekao odlučno 'ne' i sad nam slijedi trijalog na kojemu će se tražiti kompromis', rekla je Tomašić.

Trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta slijedi, a stajališta Hrvatske u njemu će predstavljati ova eurozastupnica u Odboru za ribarstvo.