'GORI SU OD TRUMPA'

Kako bi naši političari prošli kod psihijatra i psihologinje

09.09.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Možda najprljavija kampanja do sada privodi se svome kraju. Vrli političari svojim su biračima servirali red uvreda na račun majki, nacionalne pripadnosti, a posljednji je u nizu Milan Bandić koji je novinarki i urednici Mirjani Hrgi spočitnuo činjenicu da nema djecu. Je li javni diskurs dosegnuo dno i što o mentalnoj slici naših političara govore izgovorene stvari?

Psihologinja Mirjana Krizmanić ironično kaže da nas u političkoj nekulturi šiša samo Donald Trump. 'Pa gdje bi drugdje ovakvi bezobrazni i drski ljudi mogli biti u politici?!' pita se. 'To je divljaštvo i ostavlja užasan dojam iako mislim da je većina Hrvata pristojnija od svojih političara', dodaje. Možda jesu pristojniji, no zbog verbalnih eskapada nisu skloni kazniti svoje političke predstavnike uskraćivanjem glasova.

'Mislim da većina glasača unaprijed zna za koga će glasati. I dalje glasaju za njih bez obzira na sve. Političari misle da nam mogu pokazati najgore osobine i da ćemo i dalje biti sretni što hoće za nas raditi', misli Krizmanić.


Smatra da je korisno da snimke poput Bandićeve, ali i Milanovićeve sa sastanka s braniteljima na kojoj je vrijeđao majku Andreja Plenkovića te iznio niz uvreda na račun susjeda, izlaze u javnost. 'I ta Milanovićeva snimka me zgrozila. To je nivo koji ne očekujete od pristojnog čovjeka', poručuje. Dodaje da naši političari nemaju dobrog kućnog odgoja. 'Dobro odgojen čovjek ne bi to rekao', smatra Krizmanić.

Šef Klinike za psihijatriju Vrapče Vlado Jukić ne misli da su uvrede koje smo čuli u kampanji rečene u afektu i da imaju veze s kratkim fitiljem političara. Dapače, smatra da je riječ o promišljenim potezima.

'Od 2000. godine je krenuo kod nas američki tip kampanja, ispod pojasa. Uvrede u ovoj kampanji izrečene su u relativno mirnoj atmosferi, i to ne zbog kratka fitilja već zbog računice. Valjda misle da će tako sakupiti glasove. Drugo je kada netko u zanosu rasprave bude nekorektan', poručuje Jukić.

Napominje da ako netko na Facebooku ili Twitteru poseže za uvredama, onda je to promišljena akcija, a ne zaletavanje. Upravo su preko društvenih mreža uvrede uputili HDZ-ov Stevo Culej na račun nacionalne pripadnosti romskog predstavnika Veljka Kajtazija ili pak Mostov kandidat Siniša Ružić koji je izvrijeđao sportašicu Sandru Perković.

Priznaje kako među nekim političarima prepoznaje 'elemente koji imaju psihijatrijsku konotaciju', iako se trudi ne podleći profesionalnoj deformaciji i svaki nastup gledati iz tog kuta.

'Pokušavam ih promatrati kao čovjek, ne promatram ih iz psihijatrijskog kuta. Jasno da prepoznajem neke stvari koje imaju psihijatrijsku konotaciju, no prepuštam biračima da sami prepoznaju', poručuje Jukić.