BRutalni čečenski vođa

Kadirov ima gadnu dijagnozu: 'Čak i ako se oporavi, neće biti ni živ ni mrtav'

24.04.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Čečenski vođa Ramzan Kadirov više od pet godina živi s dijagnozom nekroze gušterače, izvijestio je nezavisni novinski portal Novaya Gazeta Europe, pozivajući se na anonimni izvor u moskovskoj bolnici u kojoj je navodno liječen

Zdravstveno stanje Ramzana Kadirova navodno se rapidno pogoršava pa je Kremlj počeo raditi na planu sukcesije kako bi se održala stabilnost u Republici Sjeverni Kavkaz.

Nepotvrđene tvrdnje koje su kružile medijima prošle jeseni govorile su da Kadirov pati od problema s bubrezima, što ga je navelo da se pojavi u pažljivo orkestriranim videosnimkama u pokušaju da odbaci glasine, piše The Moscow Times.

Prema Novaya Gazeta Europe, liječnici su prvotno Kadirovu dijagnosticirali akutnu nekrozu gušterače, ozbiljno stanje koje može dovesti do smrti, u siječnju 2019.

Sljedećeg mjeseca on je dekretom objavio da je nakratko prepustio ovlasti predsjedniku regionalnog parlamenta 'za razdoblje moje privremene nesposobnosti', ne otkrivajući svoju bolest. Izdao je još jedan dekret o sličnom kratkom prijenosu vlasti u siječnju 2020.

Novaya Gazeta Europe izvijestila je da se njegovo zdravlje počelo naglo pogoršavati u proljeće 2022., zbog čega je morao propustiti brojne televizijske nastupe, a to je pobudilo sumnju.

U rujnu 2023. Novaya Gazeta Europe objavila je da je Kadirov bio hospitaliziran u elitnoj moskovskoj Centralnoj kliničkoj bolnici oko mjesec dana zbog akutnog zatajenja pluća nakon predoziranja tabletama za spavanje koje su mu navodno pomogle ublažiti bol.

Iako su mu liječnici u to vrijeme uspjeli stabilizirati respiratornu funkciju, nalazi magnetne rezonance (MR) navodno su naveli Kadirovljevu obitelj na zaključak da se on neće moći u potpunosti oporaviti.

'Starog vođe više neće biti'

'Starog vođe više neće biti, bolest će ga ozbiljno pogoditi. Čak i ako se sada oporavi, neće biti ni živ ni mrtav', citirala je Novaya Gazeta Europe izvor blizak Kadirovljevu savezniku Adamu Delimhanovu.

Otprilike u to vrijeme Kremlj je počeo raditi na planu sukcesije u slučaju Kadirovljeve smrti, navodi Novaya Gazeta Europe.

Nekoliko sati nakon objave izvješća, njegov kanal na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram podijelio je 4-minutni video čečenskog vođe koji raspravlja o ulozi svoje regije u ratu protiv Ukrajine. Videozapis sadrži kadrove Kadirova, no on ne pomiče tijelo i teško se čuje kako govori.

Dužnosnici nisu komentirali izvješće Novaya Gazeta Europe i detalji nisu mogli biti neovisno potvrđeni.

Kadirov vlada Čečenijom, ruskom regijom na sjevernom Kavkazu koja je bila razorena u dva krvava rata između Moskve i separatističkih snaga 1990-ih i ranih 2000-ih, čeličnom rukom otkako ga je Putin službeno imenovao 2007.

Kritičari su optuživali Kadirova za teška kršenja ljudskih prava, uključujući sustavno mučenje i izvansudska ubojstva.