VRHOVNI SUD VELIKE BRITANIJE

Kacige iz 'Star Warsa' pripadaju dizajneru

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 18:28
  • Objavljeno 27.07.2011 u 18:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je, potvrđujući ranije sudske odluke, da kacige koje su koristili vojnici carstva u filmu 'Star Wars' nisu umjetničko djelo, da nisu pokrivene copywrightom te da pripadaju dizajneru

Odluka tako okončava dugu bitku tvoraca glasovitoga filma i britanskoga dizajnera kaciga Andrewa Ainswortha, koji i dalje stvara i prodaje te, kao i ostale filmske rekvizite te opisuje odluku suda kao konačnu pobjedu.

Sud je zaključio da su se Ainsworthova vlasnička prava kršila i na području SAD-a te da se kacige ne smiju više tamo prodavati.
Podsjetimo, u filmu se carski vojnici pojavljuju u bijelim odorama i kacigama i zaduženi su za provođenje mira u galaksiji.
'Zvjezdani ratovi' (eng. 'Star Wars') američka je medijska franšiza epske svemirske opere koju je kreirao producent i redatelj George Lucas. Prvi film franšize, koji je 20th Century Fox pustio u distribuciju 25. svibnja, 1977, postao je svjetski fenomen popularne kulture te su ga u trogodišnjim intervalima pratila dva nastavka. Šesnaest godina nakon zadnjeg filma prve trilogije, pušten je u distribuciju prvi film nove prequel trilogije, s dva prateća filma također u trogodišnjim intervalima, s posljednjim u distribuciji od 19. svibnja 2005. godine

Do 2008, ukupna zarada na kinoblagajnama šest filmova 'Zvjezdanih ratova' bila je oko 4,27 milijarde američkih dolara, što je treći komercijalno najuspješniji filmski serijal, nakon filmskih serijala 'James Bond' i 'Harryja Pottera'.

Filmski serijal 'Zvjezdanih ratovi' iznjedrio je i druge medije, uključujući knjige, televizijsku seriju, video igre i stripove. Ti dodaci filmskim trilogijama obuhvaćaju Prošireni svemir 'Zvjezdanih ratova' te su pridonijeli značajnom razvitku fiktivnog svemira serijala i poduprli franšizu između dviju trilogija.

Godine 2008., u distribuciju je pušten animirani film 'Zvjezdani ratovi: Klonski ratovi', prvi film 'Zvjezdanih ratova' namijenjen distribuciji u kinima izvan glavnih trilogija, i prvi animirani film franšize, namijenjen kao uvod u istoimenu seriju proširenog svemira, 3D CGI animiranu seriju temeljenu na prethodnoj 2D animiranoj seriji slična naziva.

Serijal je svojevrsna bajka koja obrađuje tematiku vječite borbe između dobra i zla, smještena u svemirska prostranstva i alegorična vizija ljudske povijesti i sadašnjosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi