UNATOČ UPOZORENJIMA

Sjeverna Koreja lansirala špijunski satelit u orbitu, Jug ukida dijelove pakta

22.11.2023 u 06:17

Bionic
Reading

Južna Koreja odlučila je u srijedu suspendirati dio vojnog sporazuma koji je potpisala s Pjongjangom 2018., nakon što se Sjeverna Koreja oglušila na upozorenja SAD-a i njihovih saveznika te lansirala špijunski satelit

Sjeverna Koreja je objavila da je u utorak uspješno poslala svoj prvi špijunski satelit u orbitu i obećala da će ih još lansirati u bliskoj budućnosti. Na fotografijama koje su objavili sjevernokorejski državni mediji čini se da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un promatrao lansiranje rakete.

Dužnosnici u Južnoj Koreji i Japanu, koji su prvi izvijestili o lansiranju, nisu mogli odmah potvrditi je li satelit u orbiti. Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je da američka vojska još uvijek procjenjuje je li lansiranje bilo uspješno.

Južnokorejski premijer Han Duck-soo održao je u srijedu sastanak Vlade, nakon kojeg je izjavio da će Vlada nastaviti s procesom obustave dijela međukorejskog pakta. Predsjednik Yoon Suk Yeol boravi u Velikoj Britaniji u državnom posjetu, a ranije je putem video veze vodio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost s nekim ministrima i šefom nacionalne obavještajne službe.

Pakt, poznat kao Sveobuhvatni vojni sporazum koji je za cilj imao smanjivanje napetosti na Korejskom poluotoku, potpisan je 2018. na sastanku bivšeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una.

Dvije su se strane složile oko uspostave tampon-zona u kojima će biti obustavljene vojne vježbe s bojevnim oružjem, dogovorene su zone zabrane letenja, kao i uklanjanje nekih stražarskih mjesta iz demilitarizirane zone koja razdvaja dvije države te održavanje telefonskih linija.

No, sporazum se našao na udaru kritičara koji su pozivali da bude ukinut ili suspendiran. Prema njihovom mišljenju pakt ograničava sposobnost Seula da nadzire akcije Sjeverne Koreje oko granice. Nacionalno sigurnosno vijeće Južne Koreje priopćilo je da bi taj korak uključivao obnavljanje operacija izviđanja i nadzora oko vojne linije razgraničenja između zemalja.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da je satelit Malligyong-1 lansiran raketom Chollima-1 iz lansirne stanice Sohae utorak kasno navečer po lokalnom vremenu, odnosno poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu te ušao u orbitu u 22:54 po lokalnom, odnosno 14:54 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson nazvala je lansiranje 'drskim kršenjem više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a' i rekla da 'podiže napetosti i povećava rizik za destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji i šire'.

Lansiranje u utorak je prvo otkako se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao s Vladimirom Putinom u ruskom modernom svemirskom postrojenju u rujnu, na sastanku na kojem je ruski predsjednik obećao pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.

Južnokorejski dužnosnici rekli su da je posljednji pokušaj lansiranja najvjerojatnije uključivao tehničku pomoć iz Moskve kao dio rastućeg partnerstva u kojem je Sjeverna Koreja poslala milijune topničkih granata Rusiji. Rusija i Sjeverna Koreja zanijekale su da vode poslove s oružjem, ali javno obećavaju dublju suradnju. Vojska Južne Koreje priopćila je kako vjeruje da je najnovija raketa nosila izviđački satelit i da je lansirana prema jugu.