NAJPOZNATIJI MOSTOGRADITELJ

Jure Radić želi karijeru skončati na Pelješkom mostu

21.01.2014 u 08:05

Bionic
Reading

Šef IGH Jure Radić, najpoznatiji hrvatski mostograditelj nada se da će svoju karijeru okončati na Pelješkom mostu. Otkriva da bi gradnja mosta trebala trajati tri godine te kako će hrvatske tvrtke same na natječaju teško dobiti taj veliki posao

Predstudija koja zaključuje kako je izgradnja famoznog Pelješkog mosta najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje iz ladica je ponovno izvukla Radićeve projekte za taj most. Za Dnevnik 3 HTV-a kaže kako postoji oko 30 mogućih projekata, prema jednom je već započela gradnja za vrijeme HDZ ove vlasti dok su još dva projekta realna. Prema jednom cijena mosta je 195 milijuna eura, prema drugom 205. Most će imati dvije trake, no Radić će inzistirati da se ostavi mogućnost da se trake jednom prošire na zaustavne.


Visina mosta još nije poznata, to je jedan od predmeta spora s BiH, pa Radić procjenjuje da bi se i taj podatak trebao znati za 15, 20 dana nakon pregovora sa susjedima.
Što se tiče mogućih izvođača radova, Radić kaže kako su na prethodnom natječaju izabrane tri hrvatske tvrtke kao izvođači, no kako su one danas u problemima: 'Nadam se da će naši biti dobro organizirani pa možda u suradnji s nekim iz Europe mogu dobiti taj posao.'

A prema njegovim riječima, u Europi vlada velik interes među velikim građevinskim tvrtkama za gradnju mosta. Zaključuje kako je IGH završio predstečajnu nagodbu i kreće dalje s oko 600 zaposlenih. Svoju bi karijeru, priznaje, volio završiti upravo na Pelješkom mostu barem kao nadzornik.