nametanje političkih predstavnika

Juratović: Preglasavanje naroda u BiH šteti miru, to su radili i Srbi u Jugoslaviji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2022 14:59
  • Objavljeno 14.04.2022 u 14:59
Josip Juratović

Josip Juratović

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Zastupnik u njemačkome Bundestagu Josip Juratović izjavio je da je štetno za mir i stabilnost u BiH preglasavanje manje brojnih naroda, aludirajući na bošnjačko nametanje političkih predstavnika Hrvatima, te je ocijenio da su takve greške činili Srbi što je dovelo do rata i raspada Jugoslavije

"Svakako je štetno za mir i stabilnost jedne zemlje kada jedna etnička skupina nameće svoju političku volju jedna drugoj, umjesto da nude zajednički kompromis kako bi osigurali bolji život svojim narodima koji htjeli ili ne htjeli imaju samo jednu državu", rekao je Juratović u intervju od četvrtka za mostarski portal Dnevnik.

Ovaj dugogodišnji zastupnik Bundestaga koji je nedavno ponovno izabran za predsjednika parlamentarne skupine za zapadni Balkan, te slovi za boljeg poznavatelja prilika, dodao je kako je posebno važno u entitetu hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH ne ponavljati greške Srba iz bivše Jugoslavije.

"Prema mojem mišljenju, pogotovo je u Federaciji od velike važnosti što brojčano jača skupina nudi manjoj kako bi zadržali mir i stabilnost i kako se ne bi ponovile greške s raspadom Jugoslavije gdje Srbi, kao najbrojnija etnička skupina bivše Jugoslavije, nisu imali dovoljno sluha za strah brojčano manjih naroda, već su nacionalizmom i centralizmom prouzročili secesiju koja je završila ratom", istaknuo je Juratović.

Zastupnik Juratović odbio je tvrdnje i kako Njemačka zagovara 'građansku državu kako to bošnjački nacionalisti gledaju', te se zauzeo za izgradnju BiH kao države jednakopravnih građana i naroda. U tri navrata tri i pol puta brojniji Bošnjaci nametnuli su Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, a u dva navrata su izabrali vlast u Federaciji BiH bez stranaka za koje je glasovao najveći broj Hrvata.

Nedavno su neuspjehom završeni višemjesečni razgovori o izmjeni Izbornoga zakona kojim bi se uklonila takva praksa sukladno presudi Ustavnoga suda BiH, te omogućilo kandidiranje za najviše pozicije u vlasti i predstavnicima građana koji se ne identificiraju s tri konstitutivna naroda prema odlukama Europskog suda za ljudska prava. Najesen je predviđeno održavanje općih izbora.

Najviši predstavnici Hrvatske te hrvatska strana u BiH tvrde da se rezultati izbora ne mogu provesti jer je Ustavni sud osporio odredbe o načinu biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH. No, redom zapadne administracije inzistiraju da se izbori održe po svaku cijenu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!