SLOŽEN PROCES

Juncker predbacio Trumpu da ne shvaća složenost procesa povlačenja iz sporazuma o klimi

31.05.2017 u 20:58

Bionic
Reading

Europa bi morala jasno reći Sjedinjenim Državama da napuštanje Pariškog sporazuma o klimi nije jednostavan proces i da bi postizanje dogovora o potpunom napuštanju moglo trajati godinama, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

'Europska dužnost je reći: nije to samo tako. Amerikanci ne mogu samo tako napustiti sporazum o klimi. Trump vjeruje u to jer ne zna pojedinosti. Zapravo, treba nekoliko godina da bi se SAD izvukao iz obveza koje proizlaze iz potpisanog ugovora', rekao je Juncker na konferenciji o budućnosti Europe koju je organizirala njemačka udruga poslodavaca BDA.

Trump se nešto ranije oglasio na Twitteru, u jeku medijskih izvješća da će se SAD povući iz Pariškog sporazuma o klimi, napisavši da će uskoro objaviti svoje namjere.

'Objavit ću svoju odluku o Pariškom sporazumu u idućih nekoliko dana', napisao je Trump.

Portal Politico izvijestio je da Trump planira povlačenje iz tog sporazuma, a drugi portal Axios navodi, pozivajući se na dva neidentificirana izvora koji su izravno upućeni u tu odluku, da je Trump odlučio napustiti taj sporazum.

Prema Axiousu, Bijela kuća treba donijeti odluku o tome hoće li to biti formalno povlačenje za koje bi moglo biti potrebno tri godine ili će izaći iz UN-ovog ugovora na kojemu se temelji taj sporazum.

Trump je obećao u svojoj predizbornoj kampanji 2016. da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u.

Tijekom prošlotjednih summita u Europi, međunarodni čelnici pa čak i papa Franjo pozvali su Trumpa da ne napušta Pariški sporazum.