sporne molitve bogu

Jovanović žestoko odgovorio ministrici Divjak i 'podučio' je što, po zakonu, mora napraviti

29.12.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Nakon što je tportal objavio da učenici sedmih razreda na satu hrvatskog jezika pišu molitve Bogu i zamišljene intervjue sa svećenicima u sklopu metodičke obrade religioznih pjesama u čitanci 'Snaga riječi 7', ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak krivnju je svalila na Željka Jovanovića. Bivši SDP-ov ministar u komentaru za tportal žestoko joj je odgovorio: 'Ministrica ne može pilatovski prati ruke i bježati od odgovornosti koju sada ima'

'Činjenica da je udžbenik odobren u moje vrijeme, ako je u njemu naknadno uočeno nešto sporno (kao u ovom slučaju) ne amnestira aktualnu ministricu od postupanja i s nestrpljenjem očekujem njen potez. Inače, javnosti radi, ministar osobno ne čita udžbenike, nego rješenja o njihovom odobrenju potpisuje sukladno preporukama stručnih povjerenstva koja odrađuju taj posao i čiji je odabir i sastav propisan Zakonom o udžbeincima.

  • +2
Snaga riječi 7 Izvor: tportal.hr / Autor: Silvana Srdoč

U ovome slučaju isto je očito zakazalo, i osobno sam znatiželjan čuti razloge za to. Razočaran sam što taj dio ministricu ne zanima i što je prvo predložila odlaganje rješeavanja ovoga problema za neka nova, daleka vremena. Naime, ne znam koliko joj je to mudro jer bez rasvjetljavanja ovog propusta postoji mogućnost da će se i njoj isti ponoviti. 

Konačno, Ministrica ne može pilatovski prati ruke i bježati od odgovornosti koju sada ima. Recimo postoji zakonska odredba koja ministru dopušta mogućnost brisanja udžebnika s popisa. Štoviše, to bi ministarstvo moralo napraviti po službenoj dužnosti ako utvrdi da udžbenik nije usklađen sa pravilnikom, nacionalnim i predmetnim kurikulom, udžbeničkim standardnom ili ako se naknadno utvrde okolnosti koje predstavljaju izravno kršenje odredaba zakona. Stoga, zbilja ne razumijem čemu odgoda od službene dužnosti?', poručio je za tportal bivši SDP-ov ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Podsjetimo, tportal je otkrio da se u knjizi 'Snaga riječi' za sedmi razred osnovne škole od učenika traži da pozovu Isusa u posjet svojim obiteljima, da napišu zamišljeni intervju sa svojim svećenikom i vlastitu molitvu Bogu, da odgovore na pitanje osjećaju li se pozvanima služiti Kristu, kao i da na internetu pronađu dijelove evanđelja koje će pročitati razrednom odjelu.

Nakon našeg otkrića očitovalo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, poručivši za tportal da će u sljedećem ciklusu odobrenja udžbenika dati poseban naputak o provedbi specifičnih ciljeva odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama. Drugim riječima, učenici na satu hrvatskog jezika nastavljaju, do daljnjeg, pisati molitve Bogu i zamišljene intervjue sa svećenicima.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Čitanka Snaga riječi 7 odobrena je 15. svibnja 2014. godine Rješenjem koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović. Sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama, između ostalog su odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. U sljedećem ciklusu odobrenja udžbenika, dat ćemo poseban naputak o provedbi ovog cilja', poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne precizirajući kada će biti sljedeći ciklus odobrenja udžbenika.