MINISTAR U KOPRIVNICI

Jovanović: Djecu školovati za tržište rada, a ne za 'biro'

15.05.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, obilazeći prostor nekadašnje vojarne u Koprivnici, poručio je kako 'djecu trebamo školovati za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje'

'Krenuli smo u tijesnu suradnju s ministarstvima gospodarstva, rada, poduzetništva i Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem, a zajedno s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom pokušavamo učiniti mnogo snažniju vezu između obrazovanja i tržišta rada. Želimo ukazati na to da školujemo našu djecu za tržište rada, a ne za zavode za zapošljavanje', rekao je ministar Željko Jovanović

Odgovorio je time na konstataciju novinara da Hrvatska školuje previše pravnika i ekonomista, a istovremeno su pravosuđe i gospodarstvo na klimavim nogama, te njihov upit kada će upisne kvote za fakultete i srednje škole biti usklađene s potrebama tržišta.

Ministar je kazao kako je jedan od poticaja za takvo usklađenje i potpuno izmijenjeni 25 strukovnih kurikuluma za srednje škole koji su izgrađeni u suradnji s gospodarstvenicima i koji omogućavaju djeci da po završetku školovanja dobiju posao

Što se pak visokog školstva tiče, podsjetio je na autonomiju sveučilišta, ali i naglasio da Ministarstvo kroz programske ugovore stimulira veći broj studenata na bavljenje biomedicinskim, biotehnološkim i tehničkim znanostima. Na taj se način, dodao je, potiče smanjivanje kvota na području društveno-humanističkih znanosti.

'Kroz dodatne stimulacije, odnosno glavarine, osiguravamo da oni koji učine taj pomak dobiju više sredstava te mogu raditi kvalitetnije. Riječ je o dugotrajnom procesu, ali čini mi se da će ovo što smo započeli, u suradnji s više ministarstava i Zavodom za zapošljavanje, uskoro donijeti rezultate', naglasio je Jovanović.

Na upit o rezultatima sportske inspekcije, odgovorio je kako je ona nedavno počela s radom i da diljem Hrvatske obilazi klubove. Ustvrdio je kako je prvi period rada inspekcije preventivni, te se u tom dijelu želi ukazati na greške kako bi se u sljedećem koraku krenulo s represivnim mjerama.

Jovanović je u Koprivnici obišao prostor nekadašnje vojarne gdje je izjavio kako vjeruje da će Medijsko sveučilište, koje grad namjerava smjestiti na tom prostoru, do zadanog roka ispuniti sve uvjete za dopusnicu.

Grad Koprivnica namjerava utrošiti 27 milijuna kuna za projekt Sveučilišnog kampusa, a dio sredstava će povući iz fondova EU, čemu je ministar dao potporu.

Novinarima je izjavio kako privremena dopusnica za rad Medijskog sveučilišta vrijedi do 2014. godine, te da se do tog vremena moraju osigurati svi uvjeti za akreditaciju.

'Sada su tu i dodatni uvjeti, odnosno nije dovoljno imati kvalitetnu nastavu, nego je potrebno poraditi i na istraživačkom radu. Za sada imam informaciju da Sveučilište sa sjedištem u Koprivnici i Varaždinu ide u dobrom smjeru te da će do zadanog roka ispuniti sve uvjete za trajnu dopusnicu', kazao je Jovanović.