BITKA ZA VELEPOSLANIKE

Josipoviću se ne žuri odgovoriti Kosor

16.08.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Rat na relaciji Pantovčak - Banski dvori oko imenovanja novih veleposlanika rasplamsao se u punoj žestini nakon što je premijerka Jadranka Kosor s Trsata raspalila po predsjedniku na samu Veliku Gospu, optuživši ga da radi za SDP i oporbu, a javio se i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prozvavši Ured predsjednika za curenje informacija o kandidatima koje su predložili

Predsjednik se još uvijek ne oglašava, a iz njegovog su ureda najavili da će o toj temi progovoriti tek na konferenciji za medije u četvrtak.

U centru bitke nalazi se veleposlanička fotelja u Washingtonu koja je ostala upražnjena nakon neočekivanog odlaska Kolinde Grabar Kitarović na visoku funkciju u NATO, ali i na još nekim drugim važnim lokacijama poput Pariza ili Bruxellesa. Kosor bi sada što brže popunila ispražnjena mjesta jer se bliže izbori, dok predsjednik naglašava da bi izabrani diplomati trebali biti prihvatljivi i novoj vladi i ne žuri odgovoriti na listu koju su mu vladajući poslali još početkom srpnja. Predsjednika se optužuje i da na veleposlaničke funkcije ponovo pokušava ugurati politički podobne kadrove. Istina je da se neimenovanje veleposlanika u nekoj zemlji u diplomaciji doživljava kao zategnuće odnosa između pojedinih zemalja, ali nama se to često događa i taj problem nije od jučer, a kumuje mu i kompliciran odnos sukreatora vanjske politike, predsjednice Vlade i predsjednika države.

Ulje na vatru dolilo je curenje u javnost informacije da je kandidat Vlade za mjesto veleposlanika u Washingtonu karijerni diplomat Davor Vidiš, nepoznat široj javnosti. Također, vladajući bi u Pariz u veleposlaničku fotelju - koju trenutno zauzima Mirko Galić - poslali saborsku zastupnicu Mariju Pejčinović Burić, koja je, istina, u politiku došla iz diplomacije.

Predsjednik Josipović šuti i taktizira poručivši da će pažljivo proučiti prijedlog Vlade, a zatim će započeti postupak konzultacija oko odabira kandidata.

Na Pantovčaku smatraju da ima dovoljno vremena do jesenskog zasjedanja Sabora da imena kandidata uđu u proceduru. Izlišno je i bilo očekivati da će predsjednik odlučiti o tome u kolovozu, osobito zato što su neka veleposlanička mjesta ispražnjena već dulje vrijeme. A zakon ga ne obavezuje rokovima.