POBJEDA JE ZVONKA RADOST

Josipovićev 'Pravi put' nahranio je i kolege skladatelje

29.12.2014 u 16:56

Bionic
Reading

'Praaavi put, to je to što našoj zemlji treeeba...', zaorilo je iz zvučnika netom nakon što je Ivo Josipović sinoć okončao svoj pobjednički govor u izbornom stožeru trgnuvši one koji su zadrijemali uz osam minuta ugodnog predsjedničkog baritona. Okupljene u Novinarskom domu zabavljao je band Positivo, a u pauzama između setova puštale su se uspješnice iz 80-ih, poput Azrine 'Pit... i to je Amerika' - stvari koje razgaljuju, ali se uz njih cupka diskretnije nego uz, primjerice, Thompsona koji je istovremeno odjekivao Hypo centrom

'Idući krug izbora bit će krug u kojemu će naše građanke i građani razmišljati o budućnosti. Možda će se manje voditi emocijama, ali će se više voditi brigom za Hrvatsku', najavio je Josipović na izmaku izborne nedjelje. No da su mu emocije birača iznimno važne, možda i važnije od njihova razuma na koji je teže utjecati, Josipović je pokazao izborom zvučne kulise kampanje za drugi predsjednički mandat.

Za razliku od 2009., kada je odabrao pjesmu Gorana Bareta 'Put ka sreći' u volonterskoj izvedbi Band Aida (Damir Urban, Josipa Lisac, TBF...), Josipović je sada posegnuo za originalnom skladbom. Izbor je pao na hitmejkera Zrinka Tutića koji potpisuje glazbu pjesme 'Pravi put', a s PR-ovcem Krešimirom Macanom supotpisuje i tekst.

'Praaavi put, pravda, istina i novi početak... Praaavi put... Jedina naša Hrvatskaaa...' Ti su stihovi pratili Josipovića za cijele kampanje, koja je u startu zamišljena kao skromna, gotovo minimalistička.


No Tutić, koji je, po vlastitim riječima, sam odabrao i 'Positivo band' kao izvođače njegove skladbe, ne želi otkriti je li od Josipovića naplatio svoj proizvod. 'Ja sam profesionalac', rekao je u ponedjeljak za tportal. Na komentar da bi se to moglo protumačiti kao pozitivan odgovor, odgovorio je: 'Tumačite kako hoćete. Nisam ovlašten da to kažem, zovite stožer predsjednika.'

U dostupnom financijskom izvješću Josipovićeve kampanje nema spomena Zrinka Tutića ni njegove tvrtke Tutico. Glasnogovornica Mladenka Šarić objasnila je da će se ti podaci naći u završnom izvješću, jer još nisu ispostavljeni svi računi za skladanje, produkciju i sl.

No zato je Aljoša Šerić, frontmen grupe Pavel, za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da je na završnom Josipovićevom skupu u Zagrebu svirao za honorar. 'Svirat ćemo tri pjesme za honorar, jer moj bend mora živjeti od nečega. Nemam moralnih skrupula po tom pitanju. Dr. Ivo Josipović je, osim što je pravnik, i skladatelj, što je meni blisko. Uz to ga i poštujem, a i ovako i onako bih, i da nema ovog angažmana, zasigurno glasao za njega', obznanio je Šerić, da ne bi bilo zabune.