NOVAC NE POZNAJE GRANICE

Josipović vodi hrpu gospodarstvenika u Turkmenistan

28.04.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović u utorak i srijedu boravit će u službenom posjetu Turkmenistanu, u društvu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i zamjenika šefice diplomacije Joška Klisovića. Pridruženu gospodarsku delegaciju čine predstavnici čak 16 hrvatskih tvrtki

Masovnom posjetu visoke hrvatske delegacije jednoj od najrepresivnijih država svijeta, kako Turkmenistan definira međunarodna organizacija Human Rights Watch, prethodio je posjet bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Krajem veljače, Mesić je putovao u Turkmenistan s nešto manjom skupinom gospodarstvenika, uključujući predstavnike Montera, Uljanika, Agensa, Brane, Klimaopreme, Tvina i Kamena.

Iz najave Josipovićeva dvodnevnog posjeta turkmenistanskom režimu, na čelu s predsjednikom Gurbangulijem Berdimuhamedovom, vidljivo je da su svi napori usmjereni na jačanje gospodarske suradnje. Josipović će tijekom posjeta, najavio je njegov Ured, posjetiti grad Turkmenbaši na Kaspijskom jezeru, gdje će u listopadu uploviti dva broda koja Uljanik gradi za turkmenistanskog naručitelja te naftnu rafineriju u tom gradu. Najavljeno je i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma o gospodarskoj i kulturnoj suradnji, kao i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te memorandum o suradnji u području turizma.

Tko sve putuje

U mramorom optočenu prijestolnicu Ašgabat s Josipovićem putuju predstavnici Uljanika, Montera i Kamena, te još 13 hrvatskih poduzeća: Đure Đakovića, Viadukta, Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka - Zagreb, Concepta 90, Horwath Consultinga, King ICT-a, Končara, Mini Majora, PA-ELa, Tehnomont Brodogradilišta Pula, TŽV Gredelja i Medical Intertradea. Hrvatske tvrtke predstavit će se na Turkmensko-hrvatskom poslovnom forumu.

Azerbejdžanska novinska agencija Trend u privatnom vlasništvu, koja pokriva kaspijsku i srednjeazijsku regiju, izvijestila je da Turkmenistan vidi Hrvatsku kao važnog partnera u Jugoistočnoj Europi i na Balkanu. Trend podsjeća na ranije izvještaje prema kojima 'Hrvatska podržava nastojanja Turkmenistana da osigura globalnu energetsku sigurnost i razvoj mehanizama za pouzdani i stabilni tranzit energetskih resursa na svjetska tržišta'.

Turkmenistan je glavni snabdjevač plina u kaspijskoj regiji. Turkmenistan je tradicionalno izvozio plin u Rusiju i Iran, a od 2009. izvozi u Kinu zahvaljujući CNPC plinovodu, piše Trend, dodajući da Ašgabat razmatra projekte transporta plina za Europu putem Kaspijskog jezera i Azerbejdžana.

Nakon što je u svibnju 2013. posjetio Turkmenistan, zamjenik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović izjavio je da je ta država napredovala u području ljudskih prava, ali je pred njom još mnogo posla u procesu osiguravanja primjene međunarodnih standarda. Usput budi rečeno, tu Šimonovićevu izjavu prenijela je agencija Associated Press u članku koji problematizira nastup Jennifer Lopez u Turkmenistanu, gdje je američka pjevačica i glumica na tulumu China National Petroleum Corp. otpjevala rođendansku pjesmu nazočnom predsjedniku Berdimuhamedovu. Njezin menadžer naknadno je objasnio da ona ne bi nastupila da je imala spoznaje o bilo kakvim spornim pitanjima vezanim za ljudska prava. Ni naknadna spoznaja nije je, međutim, nagnala da vrati 1,4 milijuna utrženih dolara.