HRVATSKO-SRPSKI ODNOSI

Josipović spreman preuzeti inicijativu

24.10.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Nešto više od mjesec dana prije izbora i kraja mandata ove Vlade, predsjednik Ivo Josipović na Hrvatskom radiju donio je prvu ocjenu mandata Vlade, barem za one dvije i pol godine koliko je s njom surađivao. Progovorio je i o svom stavu prema Zakonu o ništetnosti, ali i o skidanju imuniteta SDP-ovom Željku Jovanoviću

Iako je predizborno vrijeme, zbog čega Josipović nije htio ulaziti u dublje analize rada Vlade zadnje četiri godine, ipak se osvrnuo na gotovo dvije godine koliko je surađivao s Jadrankom Kosor kao predsjednicom Vlade.

'Ove skoro dvije godine mandata bilo je, kada je riječ o suradnji,  svjetlijih trenutaka i onih koji nisu bili. Žao mi je što nije cijeli mandat prošao u dobroj suradnji. Možda je trebalo više razgovora, više povjerenja. Bilo je i svijetlih trenutaka, ali i trenutaka kada su naša razmimoilaženja bila jako vidljiva u javnosti. Šteta', rekao je Josipović

U najnovije događaje na političkoj sceni Josipović se zbog predizbornog razdoblja nije htio miješati, no izrekao je svoj stav o skidanju imuniteta Željku Jovanoviću

'To je prije svega ozbiljni presedan. Kršenje Ustava je u onoj mjeri ako se skidanje imuniteta referira na ono što je izgovorio u Saboru. Znamo za izgovoreno u Saboru, osim ako ne bi bilo protivno međunarodnom pravu, da nije kažnjivo. Ako je riječ o nekim drugim stvarima, možemo razgovarati o tome da li je gospodin Jovanović žestok ili nije. Očito jest kad izaziva takve reakcije. Da li se to nekome sviđa ili ne, za ovo pitanje je potpuno bespredmetno. Radi se o obrani parlamentarizma koja polazi od toga da zastupnik u vršenju svoje političke funkcije može potpuno slobodno govoriti, a sudac mu je javnost. Izbori su uskoro i javnost će presuditi gospodinu Jovanoviću, pozitivno ili negativno. Mislim da je šteta što je vladajuća većina išla ovim putem, tim prije što je na istoj sjednici zbog verbalnog delikta zadržala imunitet drugom zastupniku, iz svojih redova', rekao je Josipović, dodavši kako, govoreći kao pravnik, ne smatra da se radi o govoru mržnje.

Upitan kako gleda na to da će pravomoćno osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš biti nositelj lista HDSSB-a, Josipović je kazao: 'Ja to ne bih učinio, ali to je njihov izbor i o tome će odlučiti građani.'

Kazao je kako bi izbore mogao raspisati već u petak nakon raspuštanja Sabora, no da će se svakako prije toga konzultirati sa sudionicima izbora.

Nakon što je u petak Sabor izglasao Zakon o ništetnosti, Josipović je odmah najavio da će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Osim iz formalnih razloga, prema kojima predsjednik Josipović smatra da se radi o organskom zakonu koji je u Saboru trebao biti izglasan sa 77 glasova, uvjeren je da je zakon neustavan i iz suštinskih razloga.

'Želja da se eventualno zaštiti neki branitelj, koji je neosnovano optužen, takvim zakonom je potpuno nerealna. Dapače, taj zakon šteti takvim ljudima jer odricanje suradnje kroz takav jedan zakon će spriječiti da te eventualne optužnice budu transparentne. Potencijalno jedan neodređeni broj ljudi izlažemo tome da kad prijeđu granicu budu uhićeni. S druge strane, politika suradnje u kaznenim stvarima osigurala bi da oni koji su počinili zločine u Hrvatskoj, a danas se skrivaju u Srbiji, budu kažnjeni', smatra Josipović.

Smatra da je, naravno, zahtjev da se građani na neki način zaštite od neosnovanog šikaniranja osnovan, no da bi se cijela stvar trebala riješiti sklapanjem međunarodnog sporazuma prema kojem bi za hrvatske državljane bili nadležni hrvatski sudovi. Predsjednik je rekao kako je spreman preuzeti inicijativu za sklapanje međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije koji, kako zbog onemogućavanja daljnjih neosnovanih progona hrvatskih branitelja, tako i zbog nastavka suradnje na procesuiranju ratnih zločina, smatra kvalitetnijim i za hrvatske interese boljim rješenjem od 'zakona o ništetnosti'. Upozorio je da će u suđenju i postupanju u ratnim zločinima sigurno doći zbog zastoja zbog ovog zakona.

'Mi sad tražimo da se procesuira gospodin Vasiljević. Mislim da ako mi zatvorimo vrata njima, da će i oni nama zatvoriti vrata', rekao je Josipović.