Naprijed Hrvatska! Progresivni savez

Josipović predsjednik, Kregar potpredsjednik nove stranke

31.05.2015 u 16:54

  • +7

Osnivačka skupština Josipovićeve stranke

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je na osnivačkoj skupštini izabran za predsjednika novoosnovane stranke "Naprijed Hrvatska! Progresivni savez", dok je za njegova zamjenika izabran nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar, čime stranka stječe i status parlamentarne stranke.

Za potpredsjednike su izabrani Velimir Srića, Brankica Crljenko i Ivica Pančić, za glavnog tajnika Mislav Žagar, a za političkog tajnika Tomislav Lacović

Oko 400 građana okupilo se na osnivačkoj skupštini u zagrebačkom hotelu Internacional, na kojoj je Josipović poručio da će se boriti za napredak koji će omogućiti novi gospodarski uzlet Hrvatske, radna mjesta i pristojan život za svakog čovjeka. Naglasio je kako je vrijeme da se prestanemo pitati tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. godine, već se okrenuti budućnosti.

Josip Kregar

Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je da se stranci Naprijed Hrvatska - progresivni savez pridružio zato što ga smeta situacija u kojoj se Hrvatska nalazi. "Ovo je stranka koja je okupila nezadovoljnike time što su dosadašnje stranke obećavale, a nisu uspjele realizirati. Ova stranka neće se baviti obećanjima nego time da napravi ono što je obećala", ustvrdio je.

Josip Kregar istaknuo je da će stranka u znaku demokratičnosti promovirati pluralnost mišljenja i mogućnost osnivanja programskih frakcija.

Najavio je da će se stranka zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, za socijalnu pravdu i gospodarski uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

Stranci su se pridružili odvjetnik Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čaćić, bivša premijerka Jadranka Kosor i šef IDS-a Boris Miletić. Skupu je nazočio i Dario Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, Tamara Mornjak iz Liste za Rijeku, Željko Pavlic iz Međimurskog demokratskog saveza i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić

Tko je sve došao, pogledajte u našoj GALERIJI

Iz SDP-a, Josipovićeve bivše stranke, te HNS-a nije došao nitko od istaknutijih političara.

IVO JOSIPOVIĆ

"Naša je dužnost da pobijedimo bijedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti, naša je dužnost da osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje proći cestom da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspjeha. Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, da se pitamo tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. Ne dopustimo da naše mjesto 2021. bude na kraju kolone uspješnih zemalja i naroda", poručio je Josipović na osnivačkoj skupštini. Naglasio je da im je cilj Hrvatska koja je utemeljena na načelima lijevog centra, svih onih vrijednosti koje ljevica zastupa. "Svih onih dobrih želja koje sebi želimo, od radnih mjesta, boljeg standarda, ljudskih prava te više demokracije, neće biti bez napretka. Svjesni smo toga da je počela nova tehnološka revolucija i da joj se moramo priključiti i da Hrvatska, ako ne bude dio naprednog svijeta, neće imati dobru budućnost", naglasio je.

382997,382505,382831,382103