bivši šef države

Josipović: Predsjednik i premijer nalaze se u stanju neustavnosti

27.04.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Studiju uživo N1 televizije te je komentirao odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ostavku ravnateljice Uskoka Vanje Marušić, stanje u pravosuđu te plaće sudaca

'Mislim da bi štrajk sudaca bio neodgovoran. Suci imaju posebnu situaciju u društvu, njihova pozicija je posebna i zato oni sebi, bez obzira na nezadovoljstvo, ne bi dopustili štrajk', kaže Josipović za N1. Objašnjava da suci imaju strukovnu udrugu koja bi se trebala baviti stručnim pitanjima i organizacijom pravosuđa, pitanjima vezanima za status i položaj, ali ne i klasični sindikat.

'Suci imaju mogućnost javnog nastupa kada je riječ o organizaciji pravosuđa. Koliko god po prirodi stvari ne bi smjeli svojim komentarima ulaziti u dnevnu politiku, toliko bi bilo nepravedno onemogućiti im da kažu nešto o svom položaju', kaže Josipović. Rekao je da je vlast već dugo na potezu jer nijedna demokracija u Europi nema takvu organizaciju pravosuđa, način izbor sudaca i razmatranja njihove odgovornosti.

'Čak i u onima u kojima postoji sudbeno vijeće, nisu oni ti koji dominiraju sudbenim vijećem. Mi i još nekoliko tranzicijskih zemalja imamo sustav u kojem suci sami sebe biraju, suci sami sebe ocjenjuju i sami odlučuju o svojoj odgovornosti. Htjeli - ne htjeli, takvo stanje dovodi do pozicije države u državi', kaže Josipović.

Vanja Marušić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Ključ problema je upravo u toj strukturi države u državi. Reforma koja želi biti uspješna mora poći od reforme sudbenog vijeća, načina izbora sudaca i sustava njihove odgovornosti. Po meni, u sudbenom vijeću ne bi trebali sudjelovati političari, ali bi trebala sudjelovati stručna javnost i imati većinu u DSV-u', smatra Josipović.

Komentirao je i odlazak Vanje Marušić. Rekao je da nema pravu sliku onoga što se dogodilo i da bi bilo dobro da Zlata Hrvoj Šipek sazove presicu i detaljno objasni što se dogodilo. 'Ovakva se razna nagađanja generiraju i, na kraju krajeva, u konačnici, ne idu na korist ugleda pravosuđa', rekao je Josipović i dodao da u javnosti postoje dvije verzije događaja - jedna, u kojoj se veže politika uz to, i druga, u kojoj nema visoke politike.

'Mislim da nije dobro za hrvatsko društvo i državu da paralelno postoje različite istine i to unosi sumnju', kaže Josipović. Rekao je i to da dosad nije vidio nijedan suvisli dokaz za tezu da je premijer upleten u tu priču. Rekao je i da predsjednik i premijer imaju nedopustivo loše odnose i da njihov način komunikacije šteti ugledu funkcija koje obnašaju, kao i ugledu države.

'Mislim da je ovo stanje neustavnosti. Ustav kaže da moraju surađivati, a te suradnje nema. Osobno, da sam predsjednik Ustavnog suda, inicirao bih raspravu o stanju neustavnosti i o tome izvijestio parlament. Od toga vjerojatno ništa ne bi direktno bilo, ali bi to možda dokazalo i jednom i drugom brdu da bi morali komunicirati', rekao je Josipović.