DOTLE JE DOŠLO

Josipović podržava javno kažnjavanje banaka

08.01.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović u potpunosti je prihvatio sve zahtjeve Udruge Franak, među kojima su zalaganje za proglašavanje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite u švicarskim francima dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima te zalaganje za transparentno i javno kažnjavanje banaka od strane regulatora (HNB) zbog nezakonitog poslovanja banaka tamo gdje je pravomoćnom presudom utvrđeno kršenje prava potrošača

Predstavnici Udruge Franak danas u 16 sati održat će radni sastanak i s predsjedničkom kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović, kojoj će predočiti iste zahtjeve. Za očekivati je da će i ona, poput predsjednika Josipovića, pokazati visoku razinu socijalne osjetljivosti.

Na radnom sastanku održanom u srijedu na Pantovčaku, Josipović je Udruzi Franak predložio tri dodatne mjere vezane uz zastaru potraživanja, prijeboj duga te ovrhu i deložaciju. U zajedničkom priopćenju objavljenom u četvrtak stoji da su se predsjednik Republike i predstavnici Udruge Franak tijekom protekle dvije godine sastali tri puta na temu nalaženja sveobuhvatnih rješenja za probleme svih oštećenih kreditima u švicarskim francima. Udruga Franak je iznijela prijedloge u obliku niza zahtjeva konkretnih mjera za rješavanje krize dužnika s kreditima u 'švicarcima'.

Predstavnici te pravni savjetnici Udruge Franak prihvatili su prijedloge predsjednika Josipovića te su zajedničkim radom formulirali mjere u tri prijedloga kao osnovu za daljnje zajedničko djelovanje u rješavanju problema svih dužnika koji su potpisali ugovore s valutnom klauzulom.

Udruga Franak zahtijevala je od predsjednika zalaganje za stranke koje ga podržavaju u tome da se izmijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju po prijedlogu Udruge za propisivanje metodologije izračuna fiksnog dijela kamate i za ograničenje na kamate za hipotekarne kredite u švicarskim francima, kao i kontinuirano medijsko djelovanje predsjednika za otklanjanje nezakonitosti u kreditnim ugovorima. Traže i povrat nezakonito preplaćenih sredstava, imenovanje jednog člana Udruge Franak u Savjet za gospodarstvo kao neplaćenog savjetnika te pokroviteljstvo nad međunarodnom konferencijom u ožujku 2015. i njeno organiziranje u suradnji s Udrugom Franak, na temu 'Nezakonite ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF'.

Predsjednik Josipović obvezao se, nadalje, zalagati za proglašavanje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite u švicarskim francima dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima, za pojednostavljivanje procesa povrata novčanih sredstava ako postoji pozitivna kolektivna pravomoćna presuda koja ide u korist potrošača, kao i za transparentno i javno kažnjavanje banaka od strane regulatora (HNB) zbog nezakonitog poslovanja banaka tamo gdje je pravomoćnom presudom utvrđeno kršenje prava potrošača.

Više o toj temi možete pročitati ovdje