I EUROPSKOJ UNIJI

Josipović piše operu o ubojici Johna Lennona!

06.06.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović dao je urednici EurActiva nesvakidašnji intervju u kojem je otkrio kako želi napisati operu o Marku Chapmanu, ubojici Johna Lennona, ali i operu o Europskoj uniji. EurActiv je intervju s Josipovićem objavio pod naslovom 'Hrvatski predsjednik: Europa, opera sa sretnim završetkom'. Donosimo najzanimljivije dijelove

Novinarka EurActiva pitala je predsjednika Josipovića zbog čega želi napisati operu baš o Johnu Lennonu. Josipović je podsjetio kako je u izbornoj kampanji rekao kako bi želio završiti svoju operu prije kraja predsjedničkog mandata.

'To će biti moje jedino neispunjeno predizborno obećanje. Sa svim svojim obavezama naprosto je nemoguće ispuniti ga. Moj radni dan započinje rano ujutro i završava drugog jutra. Opera će definitivno morati pričekati kraj mojeg mandata. Zapravo, to nije opera o Lennonu nego o njegovom ubojici Marku Chapmanu. Lennon je na neki način simbol i nosi sa sobom neopipljivo što sam želio opisati. Želio sam opisati psihološki profil osobe koja nekog, kao što je Chapman obožavao Lennona, i onda odluči ubiti tu osobu', kazao je šef države.

'Postoji li razlog zbog čega vas privlači baš takav profil?' pitala je novinarka Josipovića.

'To je drama, a opera je neka vrsta glazbene drame, zanimljivo je analizirati ljude i različite psihološke profile. Ne možete pisati o običnim ljudima. Morate pronaći nešto važno i što može biti važno i zanimljivo ostalim ljudima, da proučavaju, slušaju, reagiraju. Razmislite o osobnostima kakva je Hamlet, pogodnima za tu vrstu umjetničke analize', odgovorio je Josipović.

'Postoji li tu povezanost s politikom?'

'Moguće. Nisam zapravo razvio do kraja tu ideju, ali definitivno ima mnogo opera s političkom pozadinom, čak i one koje nisu izravno povezane s politikom, mogu generirati neke političke ideje. One imaju skrivenu političku poruku, poput Don Giovannija. To je opera o zavođenju i ljubavi, ali krije i jasnu, onovremenu političku poruku. Danas se može činiti prilično naivna, ali u svojem vremenu je bila jako važna. Isto se može reći i za Čarobnu frulu: ima jasnu političku poruku.

'Kad biste pisali operu o današnjoj Europskoj uniji, koja bi ona bila?' pitala je novinarka EurActiva na kraju.

'Opera buffa? Nadam se da ne. Nadam se da bi to bila opera sa sretnim završetkom i bila bi, naravno, jako zanimljiva... Dobra ideja. Trebao bih probati', rekao je hrvatski predsjednik.

Trebali biste to učiniti prije kraja mandata', zaključila je novinarka, na što je Josipović odgovorio kako bi to bilo jako komplicirano i dodao: 'Bila bi to opera sa 28 glasova, jako polifonična... Nadam se ne i kakofonična.'