PUT U EU

Josipović obećao pomoć Albaniji

23.01.2012 u 15:57

Bionic
Reading

Hrvatska i Albanija još će tješnje surađivati na europskom putu, posebice sada kada je hrvatski narod dao referendumsku potporu ulasku u Europsku uniju, rekli su u ponedjeljak u Tirani hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov albanski kolega Bamir Topi

'Želim čestitati predsjedniku Josipoviću na rezultatima jučerašnjeg referenduma na kojem je hrvatski narod rekao 'da' članstvu u EU-u', kazao je Topi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem.

'Sada ćemo u EU imati snažan glas koji će nastojati pomoći svim zemljama regije kada se o njima bude raspravljalo u Uniji', istaknuo je Topi, dodavši kako će Albaniji koristiti europska iskustva Hrvatske.

Albanski predsjednik rekao je kako njegova zemlja ove godine slavi 100. obljetnicu neovisnosti, izrazivši očekivanje da bi Albanija na tu veliku obljetnicu mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

'Hrvatska će biti zagovaratelj Albanije i svih zemalja regije pri ulasku u EU', istaknuo je Josipović, složivši se da bi najbolja čestitka Albaniji za obljetnicu bilo upravo dobivanje kandidatskog statusa.

Hrvatska smatra da je proces integracije najbolje sredstvo transformacije svih zemalja regije i spremna je i politički i tehnički pomoći Albaniji na putu u Uniju, rekao je Josipović.

Dvojica predsjednika ocijenila su kako i njihov današnji sastanak svjedoči o vrlo dobrim međusobnim odnosima bez otvorenih pitanja, dodajući kako on predstavlja važan korak naprijed za daljnji razvoj odnosa dviju zemalja.

Zajednička je ocjena kako gospodarski odnosi ne slijede u dovoljnoj mjeri visoku razinu međusobnih političkih odnosa. Područje od posebnog interesa je infrastruktura te je istaknuto zanimanje za uspostavu izravne zračne veze Tirana - Zagreb i trajektne veze Drač - Rijeka, kao i za Jadransko-jonsku autocestu te plinovod. Dvije zemlje žele ojačati i suradnju u energetici, turizmu te zaštiti okoliša, posebice Jadranskog mora koje dijele.

Albanija i Hrvatska daju značajan doprinos miru i stabilizaciji regije, a predsjednici Josipović i Topi založili su se za odnose bez predrasuda i temeljene na dijalogu. To se posebice odnosi na odnose Srbije i Kosova u kojima mora prevladati dijalog i mirno traženje rješenja, istaknuli su Topi i Josipović, koji je podsjetio na hrvatsko-srpske odnose u nedavnoj prošlosti i na napore obiju strana u normalizaciji odnosa i uspostavi povjerenja. Josipović je u tom kontekstu posebno ukazao na važnost nacionalnih manjina i njihove zaštite, istaknuvši vrijedan doprinos albanske manjine u Domovinskom ratu i gospodarskom razvoju Hrvatske.

Hrvatski predsjednik doputovao je u ponedjeljak ujutro u dvodnevni posjet Tirani, koji je započeo susretom s albanskim predsjednikom Bamirom Topijem.

Nakon sastanka dvojice predsjednika i državnih izaslanstava ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Edmond Haxhinasto potpisali su sporazum dviju vlada o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Josipović nastavlja posjet Albaniji popodnevnim susretima s premijerom Salijem Berishom te predsjednicom parlamenta Josefinom Topali.