UBOD NA KRAJU MANDATA

Josipović: Neću statirati u lošoj politici SDP-a!

18.02.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović zahvalio se predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću na pozivu da se vrati u stranku po prestanku obnašanja predsjedničke dužnosti, kazavši kako ne želi statirati u SDP-ovoj politici za koju misli da nije dobra

"Hvala na pozivu", kazao je Josipović novinarima upitan kako će odgovoriti na Milanovićev poziv da se po završetku predsjedničkog mandata vrati u SDP.

"Vi znate da sam ja predlagao veliki reformski paket. Ovog trenutka, a to smo čuli i iz njegovih usta i tijekom kampanje, SDP ili barem vodstvo SDP-a nije sklono ozbiljnim reformama u društvu i prema tome nema pravog smisla da ulazim u SDP da bih statirao jednoj politici za koju mislim da nije dobra", dodao je Josipović koji se posljednjeg dana predsjedničkog mandata susreo s novinarima na Zrinjevcu.

No, nije htio otkriti konkretnije detalje svoga daljnjeg političkog angažmana. "Bit će novosti, naravno. Zadnji dan mandata je početak nečeg novog i danas ću se i time baviti", tek je rekao.

Potvrdio je da će tijekom dana obići i prostorije u kojima će ubuduće djelovati, ali nije htio otkriti njihovu lokaciju, kao i da će se bez prisustva medija susresti "s dosta zanimljivih ljudi".

Novinare je zanimalo i kako ocjenjuje svoj petogodišnji mandat, a Josipović odgovara kako će ocjenu dati drugi, jer je to posao za analitičare, političare.

"U svakom slučaju, reći ću da iza mene ostaje Hrvatska koja je članica Europske unije, ostaje zemlja koja je ipak ozbiljno popravila odnose sa susjedima, koja je u Ustav unijela nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, s ozbiljnim posljedicama ne samo za pravni sustav nego i moralne aspekte društva. I rekao bih, da je ostala država u kojoj se ovih pet godina, pustimo turbulencije vezane uz kampanju, živjelo mirno i sigurno", ocijenio je.

Dodao je i da neke promjene koje je htio napraviti, prvenstveno vezane uz gospodarsko stanje zemlje, nije mogao zbog ustavne pozicije predsjednika.

"Nastojao sam pomoći s 20 mjera za one kojima je u ovom strašnom gospodarskom stanju bilo najteže - vidjeli ste, kroz godinu i pol Vlada je imala vrlo malo sluha za to", ustvrdio je.

Josipović je kazao i da će se tijekom dana sastati s dekanom Muzičke akademije Daliborom Cikojevićem kako bi mu uručio pjesmaricu, zbirku crkvenih pjesama koju je kao predsjednik dobio na poklon od pape Benedikta XVI, a koja će onda biti izložena u akademiji.