bivši hrvatski predsjednik

Josipović: Hrvatska neće javnim pritiscima pomoći rješavanju problema u BiH

09.11.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u intervju za sarajevski list Oslobođenje od petka da Hrvatska neće javnim pritiscima pomoći rješavanju problema između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, nego razgovorima izvan neposrednog dometa javnosti, kako bi se otklonili ključni strahovi ta dva naroda

"Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH riješe komplicirani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istodobno u krivu. Mislim da bi hrvatska politika, razumijevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni", rekao je Josipović.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska se "neprilično javno angažirala u mogućoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH".

"Agitiranje Grabar-Kitarović kod Erdogana i Putina, još k tome uz medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj", dodao je bivši hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima, put za izlazak iz aktualnih prijepora sugerira da se razumiju ključni strahovi Bošnjaka i Hrvata. "Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de facto prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu", istaknuo je Josipović.

On smatra da predstojeće razdoblje nudi prigodu za zaokret u odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, ali i odnosa Hrvatske i BiH. Trenutačne odnose Hrvatske i BiH opisao je kao "fazu tuk-na-utuk", koja se dodatno produbljuje nakon posljednjih izbora u listopadu.