bivši predsjednik

Josipović kritizira Grabar-Kitarović: Ona nema politiku već podilazi radikalnoj desnici

05.11.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović u Novom danu osvrnuo se na aktualna politička događanja u Hrvatskoj od kojih je najnoviji Marakeški sporazum i stav predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

S obzirom da je predsjednica promijenila mišljenje i odlučila da ipak neće potpisati sporazum, na upit zašto je tome tako Josipović je odgovorio kako predsjednica podilazi radikalnoj desnici jer 'ona nema politiku već se prilagođava dnevnoj situaciji' te vjeruje kako je dobila savjet upravo s desnice. 'Bujanec je neformalni savjetnik u Uredu predsjednice', rekao je Josipović za N1.

Objasnio je i sam pojam Marakeški sporazum kojeg definira kao set mjera za rješavanje migrantske krize.

'Male zemlje teško se mogu same suočiti s tim problemima. Podizanje zidova, bodljikavih žica, batinanje ljudi - to sigurno nije metoda rješavanja krize', rekao je te dodao kako bi on najvjerojatnije da je na mjestu predsjednika potpisao sporazum.

'Ne znam cijeli sadržaj, je li baš sve unutra takve naravi da bih potpisao, ali bez multilateralnog sporazuma, bez globalnog rješenja, bit će teško pomoći tim ljudima'.

Komentirao je i promociju knjige Martine Dalić te je na pitanje je li bio pozvan odgovorio kako za to nema razloga, ali da razumije zašto je politički vrh bio prisutan. 'Mogu razumjeti da je cijela ta priča opasnost za obraz Vlade'.

Tvrdi da je riječ o pranju obraza kojeg neće oprati ni 5 ni 50 knjiga i dodaje kako s Pravnog fakulteta smatraju da je od samog nastanka lex Agrokora zakon u toj formi bio nepotreban.

'Cijeli taj projekt bio je priprema za daljnje čerupanje Agrokora', kaže i zaključuje da taj projekt nije smio postati ''poligon za bogaćenje pojedinaca'.

  • +8
Ivo Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Na upit o aferi SMS rekao je da je jedna od velikih slabosti i promašaja Vlade Zorana Milanovića što se nije obračunala s paraobavještajnim podzemljem. 'Koliko god pratim tu priču, vidi se da postoje snage koje imaju svoje računice i koje nisu samo poštenih namjera'.

Prelazak bivše SDP-ovke Milanke Opačić u saborski klub stranke Milana Bandića ocijenio je kao stvar političkog obraza i želuca te naglasio kako je Opačić bila članica njegovog izbornog tima, 'ali očito je da je promijenila stajališta'. Dok je za Saborski klub Milana Bandića rekao da nije rezultat političkog uspjeha te sumnja kako HNS može samostalno ući u parlament. Također, ne bi bio iznenađen da se Milan Bandić kandidira na nadolazećim predsjedničkim izborima.