KAKO OTVORITI VLAST GRAĐANIMA?

Josipović: Država više ne smije biti aljkava i spora!

26.03.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Koliko je vlast otvorena prema građanima i kako može još biti transparentnija - pitanja su na koja su danas pokušali odgovoriti predsjednik Republike Ivo Josipović i predstavnici drugih ministarstava u sklopu inicijative Baracka Obame 'Partnerstvo za otvorenu vlast'

Predsjednik Savjeta Vlade za 'Partnerstvo za otvorenu vlast' Joško Klisović organizirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu konferenciju 'Otvorena Hrvatska' na kojoj su predstavnici triju ključnih ministarstava i predsjednik Republike iznijeli svoja viđenja o stanju transparentnosti u zemlji.

Klisović se pohvalio podatkom da je prvi Vladin akcijski plan u sklopu ove inicijative proglašen jednim od pet najboljih na svijetu. Inače, u inicijativi Partnerstva za otvorenu vlast, koju je pokrenuo američki predsjednik Barack Obama, od 2011. sudjeluju 63 zemlje svijeta.

'VLAST MORA SLUŽITI GRAĐANIMA'

Klisović je istaknuo osnove - da vlast ne smije biti sama sebi svrha, nego da vladajući moraju služiti građanima: 'Mnogi su u Hrvatskoj zaboravili da vlast nije oruđe izabranih ljudi, vlast je tu zbog građana i Hrvatska u tome nije izuzetak.'

Kaže da se način donošenja zakona i odluka uvelike promijenio otkako se drže zacrtanih ciljeva akcijskog plana. Uključivanjem građana u donošenje odluka kroz javne rasprave, povećala se komunikacija vlasti s građanima za 160 posto u odnosu na prošlu godinu te preko 600 posto u odnosu na 2011. godinu – tvrdi Klisović.

MINISTARSTVO UPRAVE MORA SUZBITI SPORU BIROKRACIJU

Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički pokušala je objasniti kako njezino ministarstvo pomaže u otvaranju vlasti građanima: 'Završavamo Strategiju razvoja javne uprave koja bi trebala biti donesena do kraja travnja. Ona je upućena u javnu raspravu i svatko može aktivno sudjelovati u kreiranju uprave kakvu želite.'

Kaže da se strategijom nastoji modernizirati upravu na način da bude više na usluzi građanima. Putem OIB-a baze podataka trebale bi se napokon integrirati kako bi različita državna tijela mogla razmjenjivati informacije te građane lišiti muke skupljanja dokumenata na različitim adresama. 'Uvođenjem jedinstvenih upravnih mjesta, želimo omogućiti da građani na jednom mjestu dobiju sve što im je potrebno', rekla je Botički.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da je posljednjih godina razgovarao s mnogim potencijalnim investitorima koji su 'ogorčeni zbog kompliciranog i dugotrajnog birokratskog procesa u Hrvatskoj'.



JOSIPOVIĆ: DRŽAVA VIŠE NE SMIJE BITI ALJKAVA

'Imamo primjere nedopustive aljkavosti, trajanja i iracionalnosti u državnoj upravi. Čak se negdje traže papiri za podatke koje službenik već ima pred sobom u kompjutoru. Treba olakšati građanima da se bespotrebne i spore procedure ukinu ili racionaliziraju', rekao je Josipović i dodao kako je to važno za kvalitetu života, ali i za izlazak Hrvatske iz krize.

Josipović naglašava da je odlika moderne demokracije u tome što sve više postaje dobar servis građanima. Osim toga, otvorena država uvelike smanjuje mogućnosti za korupciju: 'U Hrvatskoj smo ozbiljno promijenili odnos prema korupciji, ali nitko je nije do kraja iskorijenio. (…) Korupcije će biti, u to budimo sigurni, ali danas više nema političara koji će je podržavati. Korupcija nije dobrodošla!'

LALOVAC: OBJAVILI SMO STUP SRAMA POREZNIH DUŽNIKA

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac kaže da su oni u posljednje dvije godine učinili puno na području transparentnosti javnih financija. Podsjetio je da je jedan od prvih poteza, koji je izazvao mnoga negodovanja, bila javna objava svih većih poreznih dužnika na tzv. 'stupu srama'.

'Javnost treba znati koliki su iznosi dugova, kako se puni proračun i za što sve novac iz proračuna odlazi', kaže Lalovac i podsjeća da su donijeli Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstava iz proračuna do poduzeća s javnim ovlastima. 'Da smo taj zakon imali ranije, neke se stvari ne bi dogodile u Hrvatskoj', kazao je Lalovac aludirajući na aferu Fimi Medija.

Budući da su neke tvrtke svoju djelatnost registrirale kao udruge ne bi li izbjegle plaćanje poreza, Lalovac kaže da su zbog toga predložili novi zakon prema kojemu će sve udruge morati javno objavljivati svoje donacije. Ako donacije budu vrlo visoke, morat će i udruge plaćati poreze po principu trgovačkih društava.

Lalovac je najavio i da će u svibnju javnosti biti još objavljeno kako javna poduzeća i ministarstva poštuju rokove plaćanja svojim dobavljačima.

JOVANOVIĆ: NAJESEN STIŽE GRAĐANSKI ODGOJ


Ministar obrazovanja Željko Jovanović
rekao je da moramo osigurati otvorenu vlast ako želimo stvoriti društvo jednakih šansi. 'Korupcija je karcinom društva, opasna u svakom dijelu, ali posebno u zdravlju, obrazovanju, pa i u sportu, i treba je praktički iskorijeniti ako je to moguće', rekao je Jovanović.

Smatra da je veliki dio problema i neobrazovanost građana zbog čega najavljuje da bi se do jeseni u škole mogao uvesti građanski odgoj. 'Kroz njega će se učenici naučiti stjecati znanja o demokraciji, ekologiji, identitetu, razvijati socijalne vještine, kreativnost i poduzetnički duh', kaže Jovanović.

Naglašava da škola nije mjesto gdje se primaju informacije, jer su danas informacije dostupne i one same ne znače i znanje o nečemu: 'U školama trebamo usvajati znanje, vještine i kompetencije', rekao je Jovanović.

Kaže da će se kroz građanski odgoj učiti i o tome što znači domoljublje, ali i kako komunicirati: 'Mladi danas ne komuniciraju ni s roditeljima, ni s nastavnicima, ni međusobno. Kroz građanski odgoj učit će se društvene komunikacije, volontiranje i socijalna solidarnost…'

Jovanović objašnjava da kroz građanski odgoj žele promijeniti način učenja i sposobnost da se naučeno i primijeni u stvarnom životu.