ATOMSKO NAORUŽANJE

Još uvijek strahujemo od 15.500 nuklearnih projektila! Evo kako su raspodijeljeni po svijetu

06.05.2018 u 16:28

Bionic
Reading

Iako je nedavno zbližavanje dviju Koreja dalo nadu za okončanje nuklearnih prijetnji na podijeljenom poluotoku, ta vrsta razornog naoružanja još uvijek se nalazi u arsenalima najvećih svjetskih sila i ne namjeravaju ih odbaciti

Iako se tijekom Hladnog rata gotovo svakodnevno zveckalo razornim balističkim projektilima, u vrijeme tog političkog sukoba koji je trajao od 1945. do 1991. godine neusporedivo manje država imalo je pristup nuklearnom naoružanju nego što je to slučaj u današnje vrijeme.

Danas je u svijetu sedam zemalja koje su uspješno testirale nuklearnu bombu, a od njih sedam pet su potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja. Riječ je, naime, o Sjedinjenim Državama, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Kini, dok ugovore nisu potpisali Indija i Pakistan, a vjeruje se da značajni nuklearni arsenal posjeduje i Izrael.

Rusija, točnije ruski predsjednik Vladimir Putin, učestalo naglašava kako će se založiti za odustajanje od razvoja nuklearnog programa u korist razvoja energetske mreže, no posve je jasno to da najveća država na svijetu zasigurno neće u potpunosti odbaciti taj oblik naoružanja, ponajviše zbog trenutačnih trzavica na relaciji Moskva – Washington.

>>> Usporedili smo perjanice američke i ruske vojske; pogledate tko je u prednosti

Tome najviše u prilog idu i brojke, pa tako upravo Rusija prednjači brojem bojevih glava s nuklearnim naoružanjem – ima ih čak 7300, s tim da se njih 1576 nalazi u podmornicama, a najmanje ih imaju na takozvanim krilatim raketama, njih 790. Valja naglasiti kako domet interkontinentalnih raketa iznosi od 9000 do 11.000 kilometara, rakete lansirane s podmornica lete pak od 6500 do 9000 kilometara, dok ruski strateški raketni nosači imaju radijus kretanja od 10.000 do 14.000 kilometara.

Rusiju u stopu prate Sjedinjene Države sa 6970 bojevih glava, odnosno komada atomskog oružja. Prema dostupnim podacima, 1150 ih je locirano na sustavima na kopnu, njih 1050 na bombarderima tipa B-52 i B-2, a 2016 u podmornicama.

Slijedi Francuska s 300 bojevih glava dometa 13.000 kilometara, potom Kina s oko 260 komada tog razornog oružja te Velika Britanija, koja ima 215 bojevih glava smještenih u podmornicama klase Vanguard, dometa 11.000 kilometara i nevjerojatne brzine 24 Macha. Za Pakistan se vjeruje kako posjeduje 140 bojevih glava, a njegova susjeda Indija 130.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema procjenama, Sjeverna Koreja, koja je do nedavnog zatopljenja odnosa s južnim susjedom testirala projektile na mjesečnoj bazi, u svojem nuklearnom arsenalu ima ih 60. No njihova efikasnost je vrlo upitna s obzirom na nepouzdanost i ograničeni domet.

>>> Koliko nuklearnog oružja ima danas na svijetu?

Velik misterij je nuklearni arsenal Izraela, koji nije potvrdio ni zanijekao posjed takvog oružja. Za Izrael se pretpostavlja da u svojem naoružanju ima 80 bojevih glava, dok Iran, kao potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, tvrdi da se njegov nuklearni program i proces obogaćivanja urana koriste isključivo u civilne svrhe.

Deset najsmrtonosnijih nuklearnih projektila u svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: VSB defense

Prema nekim podacima, na nuklearno oružje najviše troše Sjedinjene Države – čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nuklearne sile zajedno, a ujedno su jedina sila koja je nuklearno oružje upotrijebila u ratu.

  • +7
Nuklearne bojeve glave Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Valja napomenuti da je na popisu zemalja koje su imale nuklearni program i bivša Jugoslavija, a pokrenula je svoj program obogaćivanja urana krajem 50-ih godina prošlog stoljeća te je po pitanju teške vode potrebne za taj razvoj surađivala s Norveškom.

Jugoslavenski nuklearni program je iz nepoznatih razloga zamrznut 1960. godine, ali je obnovljen nakon prvog indijskog nuklearnog testiranja. Konačna odluka o prekidu programa donesena je 1987. godine, a njegov rezultat je Nuklearna elektrana Krško izgrađena 1983. godine.

>>> Ministre obrana NATO-a zabrinjavaju balističke rakete u ruskoj baltičkoj enklavi

Na popisu zemalja koje su razvijale nuklearni program nalaze se još Argentina, Australija, Brazil, Egipat, Irak, Japan, Južna Koreja, Poljska, Rumunjska, Švedska i Švicarska, dok je Južnoafrička Republika, koja je 80-ih godina proizvela šest nuklearnih bombi, svoje zalihe uništila desetljeće kasnije.

Raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza znatan dio nuklearnog arsenala ostao je u bivšim republikama, ali je kasnije Bjelorusija u Rusiju vratila 81 atomsku bombu, Kazahstan čak 1400 nuklearnih bojevih glava, a Ukrajina, koja je do 1996. godine bila treća najveća nuklearna sila, vratila je čak 5000 bojevih glava.

  • +11
Arhivske snimke nuklearnih testiranja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Koliko je nuklearno naoružanje tijekom godina napredovalo u snazi, ponajviše govori usporedba između bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki te današnjeg atomskog arsenala. Kada su u kolovozu 1945. bačene prve atomske bombe na Japan, eksplozija u Hirošimi imala je snagu eksplozije ekvivalenta 15.000 tona običnog eksploziva TNT (15 kilotona), a eksplozija u Nagasakiju 20 kilotona. Prema najkonzervativnijim procjenama, ukupan svjetski nuklearni arsenal danas ima snagu od 3000 megatona TNT-a, što odgovara snazi od 150.000 bombi bačenih na Nagasaki.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan - raspustila se ETA, neće biti Nobela za književnost, a Thompson nije poticao na mržnju

Pogledaj galeriju