NOVI PROBLEMI NA BLISKOM ISTOKU

Steže se omča oko Irana, Izrael svijet uvjerava da razvijaju nuklearno naoružanje

01.05.2018 u 07:11

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak izjavio kako želi da Izrael u Francusku i Njemačku pošalje stručnjake koji bi s njima podijelili obavještajne informacije o tome da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji, a njemačka vlada istovremeno ističe važnost zadržavanja neovisne inspekcije u Iranu

Netanyahu je na Twitteru objavio kako će Izrael u nadolazećim danima poslati 'profesionalne timove koji će s njemačkim i francuskim predstavnicima proanalizirati opsežan materijal koje je Izrael dobio o iranskim naporima da prikupi znanja o nuklearnoj tehnologiji'. Netanyahu je kazao i kako je o izraelskim obavještajnim podacima razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno je glasnogovornik njemačke vlade objavio da je 'jasno da međunarodna javnost ima sumnje da Iran provodi isključivo miroljubivi nuklearni program', ali da je 'zato i potpisan nuklearni sporazum 2015. godine koji obuhvaća temeljit i strogi nadzor od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).' Glasnogovornik je istaknuo da je od 'ključne važnosti zadržati neovisni nadzor' kako bi se osiguralo da Iran poštuje sporazum, a s Njemačkom o važnosti nadzora slaže se i britanska vlada.

  • +5
Izraelska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Netanyahu je ponedjeljak predstavio dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program što je izazvalo niz reakcija.