ruski car

Ima li Putin zaista silne milijarde i kako ih je uspio sakriti?

12.08.2017 u 14:27

Bionic
Reading

Bogatstvo predsjednika Rusije godinama je 'sveti gral' za špijune, hakere, opozicijske političare i istraživačke novinare, no bivši agent KGB-a suviše je iskusan profesionalac da bi im tek tako dao štofa, raspoređujući novac preko tajnih mreža tvrtki, nekretnina i računa svojih kompanjona koji su zahvaljujući umreženosti i Putinovim interesima, preko noći postali oligarsi

Kažu da je moć jednako novac. Vladimir Putin je moćan. Vladimir Putin zato ima mnogo novca. Koliko je bogat Vladimir Putin?

Ima li ruski predsjednik u naturi i na računima 40 milijardi dolara kroz mrežu svojih frontmena, kao što je to prije deset godina za Telegraph tvrdio ruski politički analitičar Stanislav Belkovski, da bi kasnije ljestvicu podigao na 70 milijardi, računajući na Putinove udjele u brojnim ruskim kompanijama, naročito plinskim i naftnim Surgutnjeftegazom (37 posto) i Gazpromom (4,5 posto), uspoređujući ga s predsjednikom Mobutu Sese Sekom, diktatorom koji je opelješio Kongo, i Ferdinandom Marcosom koji je olakšao filipinski narod?

Je li ruski predsjednik težak nevjerojatnih 200 milijardi dolara, koliko je na CNN-u kalkulirao Bill Browder, izvršni direktor i suosnivač investicijske tvrtke Hermitage Capital Management, izjavljujući: 'Ako nakon toliko godina njegove vlasti novac pristigao u državnu blagajnu nije potrošen u izgradnju škola, dječjih vrtića, cesti i bolnica, mogao je završiti samo na računima švicarskih banaka i u hedge fondovima Putina i njegovih pajdaša.'

Je li Putin, kao što neki tvrde, najbogatiji čovjek na svijetu? Je li doista najbogatiji javni dužnosnik u povijesti?

Putinovo bogatstvo godinama je 'sveti gral' za špijune, hakere, opozicijske političare i istraživačke novinare, no bivši agent KGB-a bio je, kažu,  suviše prekaljen profesionalac u svom poslu, da bi im tek tako dao štofa, raspoređujući novac preko tajnih mreža tvrtki, nekretnina i računa svojih kompanjona koji su zahvaljujući umreženosti i Putinovim interesima preko noći postali oligarsi. Pa na sva nagađanja on mirno odgovara:

'Trač, glupost, prazna naklapanja, o tome se nema što reći. Sve su to zavidnici iščeprkali iz nosa i sada razmazuju po papiru.'

Na papiru njegove službene imovinske kartice nije razmazano bogzna što. Godišnja predsjednička plaća, preračunato, iznosi 140.000 dolara. Za parlamentarnih izbora 2007. prijavljenih 3,7 milijuna rubalja, odnosno 150.000 dolara štednje, stan od 77,4 četvorna metra u rodnom Sankt Peterburgu, 260 dionica Banke St. Peterburg vrijednosti 5,36 dolara i dvije Volge M21 iz šezdesetih, nasljedstvo od oca. Time nije ulazio ni u prvih stotinu najimućnijih kandidata za Dumu vlastite stranke. Nakon toga imovinska se kartica više ne spominje jer prvi čovjek Rusije voli privatnost.

Prvi čovjek Rusije voli privatnost u svakom pogledu. Doduše, voli se slikati u sportskim pozama, pod vodom, na konju, u lovu, u teretani, u lovačkoj uniformi, gol do pasa, kao što su ga ovih dana puni mediji, ali za razliku od Donalda Trumpa koji je i kćer, i sina, i zeta službeno uključio u svoj kabinet, Putin svoje dvije kćeri, Mariju (32) i Katerinu (30) nikada nije pokazao javnosti, čuvajući  njihovu privatnost bolje od vojne tajne. Tek prije mjesec dana, nakon 17 godina na vlasti, u četverosatnom dokumentarcu Olivera Stonea 'The Putin Interviews' priznaje da je sretni djed.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

O Putinovoj obitelji Rusi tako mogu saznati jedino iz stranih medija. Magazin Time je, primjerice, iščeprkao kako se mlađa kći Katarina u mladosti bavila akrobatskim rock'n'rollom, uža specijalnost bugi-vugi, a Reuters i Bloomberg saznali da je udana za naftaša Kirila Šamalova, kojeg Forbes procjenjuje na 1,2 milijarde dolara. Zetov otac je slučajno jedan od predsjednikovih najboljih prijatelja i osnivača Bank Rossije, koju je američko Ministarstvo financija 2014. slikovito (da li i zlobno?) opisalo kao 'osobnu banku' Putina i najbližih suradnika.

Kako funkcioniraju prijateljstvo i financije, Time pokazuje na primjeru kupoprodaje jedne luksuzne nekretnine u Biarritzu 2012. godine, elegantnom ljetovalištu na jugozapadnoj obali Francuske odavna popularnom među ruskom elitom. Kupac je bio Putinov zet Šamalov, a prodavač naftni trgovac Genadij Timčenko, također Putinov stari prijatelj i počasni konzul Srbije u Rusiji. Nedaleko Biarritza, u gradiću Anglet pak preuređuje se Art Deco vila u vlasništvu Artura Očeretnoga, novog supruga Putinove bivše žene Ljudmile.

U travnju prošle godine Süddeutsche Zeitung i Međunarodni konzorcij istražnih novinara sa sjedištem u Washingtonu došli su do 11 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca u kojima se Putinovo ime ne pojavljuje, ali se pojavljuju imena trojice njegovih suradnika, vlasnika offshore tvrtki u iznosu dvije milijarde američkih dolara, te njemački dnevnik smatra da je od toga vjerojatno profitirala Putinova obitelj.

To su neka od saznanja kojima je mahao Aleksej Navaljni, organizirajući proljetos masovni protest protiv bogaćenja elite, pretražujući gomile bankovnih zapisa, dronovima snimajući vile predsjednikovih suradnika i objavljujući ih na YouTubeu u nadi da će svojom misijom podnijeti dokaze o bogatstvu Putina i njegovih. No kada je u pitanju Putinovo osobno bogatstvo, čak ni Navaljni nije siguran da ga može dokazati.

'Putin je car korupcije, a car korupcije posjeduje i sve i ništa', izjavio je aktivist Navaljni i završio mjesec dana iza rešetaka zbog organiziranja protesta.

Ali dok je na vlasti i dok je prijatelja, predsjednik ne mora biti osobni vlasnik luksuznih nekretnina. 'Putinova palača' na Crnom moru u selu Praskoveevka, procijenjena na milijardu dolara s 'veličanstvenim pročeljem u stilu devetnaestostoljetnih zdanja ruskih careva', kazalištem i heliodromom za slijetanje triju helikoptera, francuskim vrtovima i fontanama, izgrađena na državnom zemljištu, s privatnom cestom izgrađenom iz državnog budžeta i ergelom tjelohranitelja u uniformama Kremlja, namijenjena je za predsjednikove privatne potrebe. Financira je grupa zahvalnih oligarha, Putinovih prijatelja iz djetinjstva, tvrdi za BBC ruski biznismen u dobrovoljnom egzilu Sergej Kolešnikov.

Aleksej Navaljni u BBC Newsnightu optužuje Putina da je car korupcije Izvor: tportal.hr

Osim iz te crnomorske ljepotice, vladar još vlada iz 20 rezidencija, nađu se i četiri jahte. Samo na gorivo za najveću, 'Gracioznu' na vezu u Sočiju, pretpostavlja se u njegovom vlasništvu, vjerojatno mora potrošiti cijelu godišnju predsjedničku plaću. Na raspolaganju mu je 58 zrakoplova, vrijeme mjeri zbirkom satova vrijednih nekih 700.000 dolara.

Pa dobro, ako se Putin zbrinuo, pa neka se, ali Navaljnija i njegove pristaše brine način na koji se te privilegije prenose na sljedeću generaciju elite bliske Kremlju, stvarajući sustav u kojem je uspjeh rezerviran samo za dobro umrežene.

Putin je tako jedan od desetak milijardera za neke od kojih ste možda čuli, ali oni nikada neće ući na Forbesovu listu najimućnijih, od Kim Jong-una do Joaquina 'El Chapo' Guzmana, mada im se milijarde dolara, eura, rubalja i drugih valuta petljaju među nogama. Obrazlažući zašto Putina nije uvrstio na svoju dugu listu od gotovo 2.000 milijardera u svijetu, uredništvo Forbesa je 2015. objasnilo da ne uzima u obzir članove kraljevskih obitelji i diktatore čije bogatstvo proizlazi iz pozicije moći, jer 'ne odražavaju istinsko individualno, poduzetničko bogatstvo koje se prenosi na mlađe generacije ili poklanja za neko opće dobro'. Tako misli Zapad.

'U sustavu državnog kapitalizma i korupcije bilo bi čudno da Putin nije bogat, ali procjenitelji njegova 'otoka s blagom' pretjeruju. Većina Rusa ne razmišlja o korupciji na predsjedničkoj razini ili ne želi razmišljati o tome', tvrdi politički analitičar Leonid Radzikovski.

A za razliku od Donalda Trumpa koji se voli razmetati bogatstvom, Vladimir Putin voli samozatajnu skromnost pa u New York Timesu izjavljuje:

'Ja sam najbogatiji čovjek ne samo Europe, nego svijeta jer prikupljam emocije. Moje bogatstvo je u tome što mi je narod dvaput povjerio vodstvo tako velike nacije kao što je Rusija. To je moje najveće bogatstvo.'