TIHI UBOJICA

[VIDEO] NATO strahuje od nove ruske podmornice koja neprijatelja pretvara u prah

10.11.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Norveška televizija TV Norge 2 objavila je kako će tijekom studenog biti porinuta nova ruska podmornica Knez Vladimir, a bit će opremljenija raketama od svojih prethodnica i moći će 'pretvoriti neprijatelja u radioaktivni pepeo'

Najveća norveška komercijalna televizija TV Norge 2 objavila je u utorak kako norveška vojska u posljednje vrijeme zapaža rast aktivnosti ruskih podmornica te kako se NATO susreće s ozbiljnim problemima kad je u pitanju praćenje ruskih plovila.

Televizija pritom dodaje da Rusija nastavlja graditi vojnu moć te da će ovog mjeseca u brodogradilištu Sevmaš biti porinuta nova podmornica Knez Vladimir.

Riječ je o podmornici klase Borej dužine 170 metara, čija je glavna uloga strateško nuklearno odvraćanje. Nova podmornica bit će znatno bolje opremljenija od svojih prethodnica, a prema procjenama norveških analitičara, ući će u upotrebu iduće godine i u svojem će arsenalu imati 20 interkontinentalnih raketa tipa Bulava. Osim toga, trebala bi biti znatno nečujnija i nevidljivija od prethodnica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je nazočio počecima radova na Knezu Vladimiru prije pet godina, naglasio je tom prilikom kako je konstruiranje novih plovila povezano sa zaštitom ruskih interesa na Arktiku, na kojem su koncentrirani najvažniji biološki i prirodnih resursi na svijetu.

Nova podmornica može ponijeti 20 interkontinentalnih raketa Izvor: Društvene mreže / Autor: Weapons Of The World

Ruske podmornice, inače, redovno izvode vojne vježbe u Barentsovom moru i susjednim morskim područjima, a posljednjih nekoliko godina primjećuje se aktivan rast kretanja ruskih podmornica u Sjevernom Atlantiku, na što je prošlog mjeseca tijekom zasjedanja parlamentarnog odbora za obranu upozorio i nedavno smijenjeni britanski ministar obrane Michael Fallon.

Bivši zapovjednik norveških podmorničkih postrojbi Jakob Boresen izjavio je za spomenutu televiziju kako NATO u posljednje vrijeme ima velikih problema s praćenjem ruskih podmornica, dodajući kako je njihova nečujnost jedan od ključnih razloga pojačane prisutnosti američkih i britanskih bojnih brodova u vodama blizu Norveške.