GORBAČOV U BERLINU

'Svijet je na rubu novog Hladnog rata'

08.11.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Bivši vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je u Berlinu da tenzije između glavnih svjetskih sila dovode svijet 'na rub novog hladnog rata', prenosi Al Jazeera Balkans

Gorbačov je optužio Zapad, prije svega Sjedinjene Američke Države, za podlijeganje 'trijumfalizmu' nakon raspada komunističkog bloka prije četvrt stoljeća, prenosi Al Jazeera Balkans

'Koristeći slabljenje Rusije i nedostatak protuteže, oni su preuzeli monopol nad liderstvom i dominacijom u svijetu. A oni su odbili poslušati riječi upozorenja mnogih koji su prisutni ovdje', kazao je on.

Gorbačov je u subotu održao govor na obilježavanju 25. godišnjice pada Berlinskog zida, u blizini Brandenburških vrata.

'Događaji koji su se dogodili proteklih mjeseci, posljedica su kratkovidne politike kojom se želi nametnuti vlastita volja i dovođenje stvari pred svršen čin, dok se ignoriraju interesi partnera', kazao je.

Gorbačov je naveo listu primjera takvih politika, uključujući širenje NATO-a i razvoj antibalističkog raketnog sistema, vojne intervencije u bivšoj Jugoslaviji i Iraku, krizu u Siriji itd, navodi Russia Today.

Ukrajinska kriza je 'žulj koji se pretvara u krvareću, gnojnu ranu', kazao je Gorbačov.

Gorbačov je pozvao da se izgradi novo povjerenje kroz dijalog s Moskvom i predložio da Zapad ukine sankcije nametnute višim ruskim dužnosnicima zbog njihovih akcija u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Europa najviše pati zbog te situacije, smatra bivši čelnik Sovjetskog Saveza.

On je rekao da bi neuspjeh u uspostavljanju sigurnosti u Europi učinio taj kontinent nebitnim u odnosnima na međunarodnoj sceni.