KIŠA MALO POMOGLA

Požari na Svilaji i Promini pod kontrolom vatrogasaca

20.08.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Malo kiše koja je preko noći pala na širem području Šibenika nije donijela konačan spas i odmor za vatrogasce, ali je situacija puno bolja u odnosu na paklenih nekoliko prošlih dana, kazao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić. Požari na Svilaji i Promini su pod kontrolom i u fazi su dogašavanja, pa su jake vatrogasne snage još uvijek na terenu

 Požar u blizini Polače kraj Knina je lokaliziran i tamo također vatrogasci dogašavaju vatru, kazao je Dukić Hini.

Dva kanadera jutros su na Promini bacili četiri vodene bombe pa su se vratili u bazu jer je procijenjeno da više nisu potrebni na terenu.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz zemuničke vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' i u nedjelju su angažirane u gašenju požara u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Tako su dva kanadera sudjelovala u gašenju požara na brdu iznad tunela Dubovica na otoku Hvaru, a nakon uspješnog gašenja ovog požarišta, bili su angažirani i na požarištu Promina, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Najnoviji požar izbio je u Smokoviću kod Zemunika te su na to požarište upućena dva airtractora.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su izbacile oko 350 vodenih bombi te ostvarile 63 sata naleta na požarištiima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 236 požara (83 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 59 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2060 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.000 tona vode te su prevezli 276 vatrogasca i vojnika OS RH te 36 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.