PODSJETNIK IZ HAAGA

'Još uvijek čekamo tražene dokumente'

11.03.2009 u 18:26

Bionic
Reading

Haaško tužiteljstvo još uvijek očekuje od Hrvatske da dostavi tražene dokumente vezane uz predmet 'Gotovina, Čermak i Markač' i smatra da u tom smislu nije ostvaren napredak, kazala je u srijedu Olga Kavran, glasnogovornica glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza, u povodu njegovih susreta s dužnosnicima češkog predsjedništva EU u Pragu

'Mi i dalje tražimo više od sto dokumenata i u tom smislu nije bilo napretka', kazala je Kavran u telefonskom razgovoru za Hinu. Ona je objasnila da je zahtjev tužiteljstva za dokumentima 'još uvijek otvoren, tužiteljstvo još uvijek nije dobilo dokumente koje traži i Hrvatska još uvijek može dosta učiniti u tom smislu'.

Kavran je potvrdila da tužitelj Brammertz boravi u Pragu na poziv češkog predsjedništva EU u radnom posjetu 'koji je sastavni dio njegovih redovitih susreta s predstavnicima EU posvećenih suradnji zemalja s tužiteljstvom Haaškog suda'.

Češko predsjedništvo EU u srijedu je objavilo da je u posjetu Pragu glavni haaški tužitelj, koji će predstavnike češkog predsjedništva EU-a - potpredsjednika češke vlade za europske poslove Alexandra Vondru i ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga upoznati sa suradnjom zemalja kandidata i potencijalnih kandidata s Haaškim sudom.

Kavran je kazala kako ne želi ulaziti u detalje susreta jer je takva praksa glavnoga haaškog tužitelja no potvrdila je da se razgovaralo o svim pitanjima vezanim uz mandat tužiteljstva i izlaznu strategiju Haaškog suda te suradnju zemalja.

Nekoliko zemalja članica EU u proteklih mjesec dana izrazilo je rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave nekih dokumenata u slučaju 'Gotovina, Markač i Čermak'.

Ona je objasnila kako tužiteljstvo još uvijek zahtijeva više od sto dokumenata vezanih uz taj predmet za koje je uvjereno da su nastali u vrijeme Oluje dok Hrvatska smatra da se radi o broju od ukupno 23 dokumenta.
'Ocjena koja je dana u prosincu pred Vijećem sigurnosti UN-a još stoji', rekla je Kavran.

Brammertz je tada u New Yorku kazao kako je Hrvatska odgovorila na većinu zahtjeva ureda haaškog tužitelja ali tužiteljstvo 'i dalje traži pristup ključnim dokumentima i arhivama u predmetu Gotovina'. On je članicama Vijeća sigurnosti poručio da u Hrvatskoj još nisu pronađeni najvažniji vojni dokumenti te je ključno da se oni odmah stave na raspolaganje haaškom tužiteljstvu.