DIREKTOR HRVATSKIH VODA

'Još tri milijarde kuna i rijeke se više neće izlijevati'

12.11.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatskih voda danas su u karlovačkoj Gradskoj vijećnici predstavili planove i investicije vezane uz vodnogospodarstvenu ispostavu za mali slijev Kupe u Karlovcu - zaštitu od štetnog utjecaja voda, zaštitu voda i korištenje voda

Budući da se današnje predstavljanje poklopilo s danom kada su se četiri karlovačke rijeke izlile iz svojih korita, posebno zanimanje nazočnih pobudila je najava glavnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića da će se graditi protupoplavni objekt u Brodarcima, uzvodno od Karlovca.

U Hrvatskoj smo na 80 posto gotovosti sustava obrane od poplave, a da bi se završio i bio učinkovit, potrebno je još oko tri milijarde kuna i tek će se tada prestati ponavljati prizori izlijevanja rijeka za visokih vodostaja, rekao je Plišić.

Dodao je kako bi se uz sadašnji tempo ulaganja od 100 milijuna na godinu, sustav završio za 30 godina.

Konkretno za obranu grada Karlovca od čestih poplava potrebno je izgraditi branu ili pregradu u Brodarcima, za što je zajedno s uzvodnim nasipima potrebno više od 200 milijuna kuna.

Plišić je objasnio da je 'smisao vodne stepenice' kod visokih vodostaja omogućiti da se uzvodno od Karlovca preusmjeri mnogo veća količina vode na već izgrađen kanal Kupa-Kupa, koji je i projektiran za to, a za te bi se količine rasteretio Karlovac i smanjio vodeni val.

Odgovarajući na novinarska pitanja Plišić je također rekao da pri posljednjem izlijevanju rijeka iz korita diljem Hrvatske nitko nije zakazao i nitko nije ostao 'zatečen', nego je sustav obrane od poplava takav kakav jest, i ta će se slika ponoviti još koji put ove godine, sve dok se sustav ne završi onako kako je projektirala struka.

'Moramo biti svjesni i da novac koji ulažemo u izgradnju nekog nasipa mora biti manji od šteta, to jest objekt mora biti isplativ', rekao je.

Na pitanje mogu li se osmisliti projekti koji ne bi bili samo trošak, nego i razvojni, Plišić je odgovorio da je to posao lokalne uprave i države, ali, dodao je, oni postoje i Hrvatske vode daju im potporu.

Voditeljica službe zaštite od štetnog djelovanja voda Lidija Kratofil rekla je kako vjeruje da učinkoviti protupoplavni objekti ne pridonose samo uklanjanju izravnih šteta od poplava, nego i razvoju gospodarstva te se na njih ne treba gledati samo kao na trošak, nego i kao na razvojna ulaganja.

Za investiciju Hrvatskih voda u Brodarcima rekla je da je preduvjet planirane gradnje hidroelektrane.

Poznato je da je tvrtka Tekonet za tu investiciju od Ministarstva gospodarstva dobila energetsku suglasnost. Čeka se lokacijska dozvola te bi Hrvatske vode i privatni investitor svoj dio mogli završiti za oko tri godine, zaključila je Kratrofil.