PROŠLA DVA TJEDNA

Još nije kažnjen 'krivac' za terase na Cvjetnom trgu

21.10.2016 u 20:06

  • +4

Gradonačelnik najavio uklanjanje metalne konstrukcije s Cvjetnog trga

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću trebalo je manje od 24 sata da stubokom promijeni mišljenje oko 'ljepote' novih terasa na Cvjetnom trgu, a još manje da iste nestanu s njega. No niti dva tjedna nisu mu dovoljna da konačno i sankcionira odgovorne za 'propust'

'Strpite se. Propust je napravljen i bit će sankcioniran onaj koji je kriv. A da ne bih krivog sankcionirao, treba mi još nekoliko sati', poručio je Bandić prije dva dana na novinarski upit što je sa sankcioniranjem odgovornih za postavljanje zimske terase Hoto grupe Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu.

Podsjetimo, još prije dva tjedna Bandić je ni dan nakon što je uvjeravao da je sve po zakonu i da nove, kao i stare terase, uljepšavaju Cvjetni trg, potreseno tvrdio da se ne može graditi kuću na Cvjetnom trgu i da će odgovorni biti sankcionirani: 'Sankcije za one koji su izdali rješenja, a koja nisu trebali izdati, će snositi - to ćemo riješiti idući tjedan.'


No idućega tjedna, a ni onoga nakon, sankcija nije bilo premda je isti dan kad su nadstrešnice za terase nestale s trga na Facebooku, a uskoro i na tportalu, dušu otvorila zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino. Ne navodeći imena, već funkcije, ukazala je na to da su šef Zavoda Silvije Novak i zamjenik pročelnika za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Alan Ordulj te sam Bandić bili direktno upetljani u izdavanje dozvole za natkrivanje pola Cvjetnog trga.

Na njezinu prozivku, i ne samo oko Cvjetnog trga, nego i oko, kako javnost već dugo vremena sumnja, uhodanog obrasca ponašanja u gradskim strukturama, Bandić se nije udostojao odgovoriti, a na obećanje o sankcioniranju kao da računa da će građani zaboraviti na to.

Imena onih koje planira zamijeniti u gradskoj upravi, što je najavio u intervjuu za Radio Sljeme, nije želio otkriti ni prije neki dan, rekavši da je, kako je prenijela Hina, s obzirom na novinarski upit efekt već postigao: 'Čuli ste i pitate me, no važnije je da čuju oni na koje se to odnosi. Ovo je efikasnije nego da vam sad kažem iz rukava, možda se netko i popravi.'


Iz gradske Službe za informiranje tportalu je nakon nekoliko pisanih i telefonskih upita oko sankcija odgovornima za posljednju epizodu na Cvjetnom samo kratko poručeno: 'Sve u svoje vrijeme', dok je Krešimir Horvatinčić na pitanje o pravnim koracima koje je najavio poduzeti protiv Grada također zasad šutljiv, ali 'zahvalan na interesu'.

Što se tiče prozivke Paladino, dok jedni propituju motive njezina istupa, a pravni stručnjaci podsjećaju da bi za svoje navode trebala podastrijeti i dokaze, podrška je stigla od Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje godinama prati i prosvjeduje protiv komercijalne eksploatacije javnih prostora s atributom kulturnog dobra.

Organizacije i inicijative civilnog društva poput Prava na Grad i Zelene akcije te 1POSTOZAGRAD još su pri prvim Bandićevim najavama o kaznama za odgovorne komentirale da bi gradonačelnik najprije trebao sankcionirati sam sebe, što se sigurno neće dogoditi. Kako pak dišu građani, imat će priliku pokazati za nekoliko mjeseci na lokalnim izborima, a upravo to je i razlog zbog kojega neki sumnjaju da je Bandić ovaj put popustio i naredio micanje novih terasa s Cvjetnog trga, barem zasad.