vremenska prognoza

Još danas sunčano s temperaturama preko 30 stupnjeva, u srijedu stiže promjena

12.09.2023 u 06:54

Bionic
Reading

Nazire se kraj stabilnom vremenu i danju osjetno toplijem od prosječnog ovog dijela godine, kakvo će diljem Hrvatske biti i u utorak. U još većinom vruću srijedu južina i porast vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, kojih će u manje topli četvrtak biti u većini unutrašnjosti, pa i na dijelu Jadrana, a sasvim stabilno neće biti ni u nastavku tjedna.

I u utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu moći uživati ljubitelji sunčanog vremena. Vjetar će uglavnom izostati, pa bi ujutro uz rijeke moglo biti kratkotrajne magle. Nakon svježeg jutra, uz 12 do 14 °C, popodne će biti vruće - od 31 do 33 °C.

Utorak će sunčano proteći i u središnjoj Hrvatskoj, tek mjestimice na nebu uz tanke, visoke oblake. Tijekom svježeg jutra, lokalno će biti kratkotrajne magle. Popodne iznadprosječno toplo, oko 30 °C.

Uz pretežno sunčano vrijeme i na zapadu Hrvatske će u poslijepodnevnim satima biti vrlo toplo i vruće. Jutro na sjevernom Jadranu mnogima ugodno uz 18 do 21 °C, a u gorju i unutrašnjosti Istre svježe od 9 do 12 °C, po kotlinama mjestimice i s maglom. U noći i ujutro ponegdje na moru burin, a poslijepodne slab do umjeren jugozapadni vjetar.

I u Dalmaciji popodne umjeren vjetar s mora, koje će većinom biti malo valovito. Bit će sunčano, vrlo rijetko i s ponekim tankim cirusom na nebu. Jutarnja temperatura zraka u zaobalju od 13 do 15 °C, uz more od 18 do 23 °C. Danju vruće uz 30 do 33 °C.

Nakon tople noći, na jugu Hrvatske slijedi još jedan vrlo topao i vruć sunčan dan, uz najvišu temperaturu zraka od 29 do 31 °C. U noći i tijekom jutra mjestimice će zapuhati burin, a u poslijepodnevnim satima slab do umjeren vjetar s mora.

  • +27
Vrućina na splitskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U srijedu još vruće, ali i sve nestabilnije

U srijedu će još biti poprilično vruće, uz južinu nekima i neugodno. No polako će pristizati oblaci, pa je navečer moguć i poneki pljusak s grmljavinom. S jačim naoblačenjem u četvrtak su pljuskovi mogući u gotovo cijeloj unutrašnjosti, a sa sjevernim vjetrom osjetno će osvježiti.

Posve stabilno neće biti ni tijekom djelomice sunčanog petka. I na Jadranu će idućih dana povremeno biti umjerene naoblake, uz malo povećanu vjerojatnost za neverin, osobito u četvrtak na sjevernom Jadranu. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, u petak na sjeveru prolazno bura. Dnevna će temperatura biti malo niža, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.