OTVORENI DRŽAVNI UREDI

Još danas možete osigurati glasanje na referendumu

07.01.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Za glasovanje na referendumu o ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije birači do 7. siječnja trebaju provjeriti jesu li upisani u birački popis, te što trebaju učiniti žele li glasovati izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu. Uredi državne uprave otvoreni su i danas, u subotu 7. siječnja, do 15 sati, a zahtjev se može uputiti i elektroničkom poštom - u tom slučaju, potvrda stiže za pet minuta, izvijestio je HTV

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja 2012. godine od 7 do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj internetskoj stranici navodi da hrvatski državljanin s biračkim pravom može provjeriti upis u popis birača osobno ili telefonom u uredu državne uprave prema mjestu svog prebivališta, putem interneta (www.uprava.hr), a korisnici T-Mobile i VIPnet mreža slanjem svog MBG u SMS poruci na broj 5454.

Ako niste upisani ili upisani podaci nisu točni, odmah zatražite upis, izmjenu ili dopunu svojih podataka, i to najkasnije do 7. siječnja 2012. godine, napominju u DIP-u. Podsjećaju da se popis ureda, adrese i brojeve telefona nalaze na web stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr

U vezi s glasovanjem izvan mjesta prebivališta DIP preporučuje građanima da, ako nisu sigurni da na dan održavanja državnog referenduma neće biti u mjestu svog prebivališta, zatraže privremeni upis u popis birača za mjesto u kojem će boraviti 22. siječnja.

DIP biračima savjetuje da upute zahtjev za izdavanje potvrde o upisu u popis birača nadležnom uredu državne uprave prema mjestu prebivališta. Od istog ureda državne uprave birač može tražiti da se potvrda službenim putem dostavi nadležnom uredu za privremeni upis, odnosno da mu se potvrda odmah uruči ili dostavi poštom na određenu adresu. Uručenu ili dostavljenu potvrdu birači su dužni odmah osobno ili poštom dostaviti uredu državne uprave nadležnom za mjesto u kojem žele glasovati. Iz DIP-a upozoravaju da potvrda mora prispjeti nadležnom uredu državne uprave najkasnije do 7. siječnja 2012. godine. Izvršenje tih radnji omogućuje glasovanje na glasačkom mjestu prema adresi naznačenoj u zahtjevu za izdavanje potvrde.

U slučaju da birač potvrdu nije dostavio nadležnom uredu, moći će glasovati na jedan od sljedećih načina - na glasačkom mjestu određenom prema prebivalištu, tako da potvrdu preda odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru), ili da na glasačkom mjestu izvan mjesta prebivališta, određenom prema adresi koju je naznačio u zahtjevu za izdavanje potvrde, preda potvrdu odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru).

Što se tiče glasovanja u inozemstvu, birači će u inozemstvu moći glasovati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na dan održavanja referenduma biti u inozemstvu mogu pribaviti potvrdu o upisu u popis birača. Zahtjev se podnosi osobno, pisano, poštom ili faxom najkasnije do 7. siječnja 2012. Potvrde se dostavljaju poštom ili uručuju prilikom osobnog podnošenja zahtjeva. Na dan održavanja referenduma, potvrdu predaju odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru) u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH u državi u kojoj se nalaze, navode u DIP-u.

Za birače bez prebivališta u RH i birače s prebivalištem koji već borave u inozemstvu, DIP navodi da svi birači koji se već nalaze u inozemstvu, a na dan održavanja državnog referenduma neće biti u mjestu boravišta u stranoj državi ili mjestu prebivališta u RH, mogu obaviti prethodnu registraciju najkasnije do 7. siječnja 2012.

Prethodnu registraciju provode diplomatske misije i konzularni uredi RH u inozemstvu, na temelju podnesenog zahtjeva birača, a upis u popis birača prethodne registracije obavlja se po službenoj dužnosti, i omogućuje glasovanje na državnom referendumu bez pribavljanja potvrde, stoji u uputama DIP-a.