niz dilema

Jokić: Pogrešna je odluka o početku nastave u ponedjeljak; nisu se stekli osnovni uvjeti

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2020 18:16
  • Objavljeno 08.05.2020 u 18:16
Boris Jokić

Boris Jokić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pedagog i sociolog Boris Jokić ocijenio je da je pogrešna odluka Vlade o početku nastave u ponedjeljak, 11. svibnja, jer smatra da se za početak nastave nisu stekli osnovni uvjeti, a to je da država jamči sigurnost učenika i odgojno-obrazovnih radnika

Jokić je nazvao alibijem i skidanjem odgovornosti nadležnih vlasti odluku po kojoj roditelji mogu odlučili hoće li djecu poslati u školu. Jer, smatra, nadležne vlasti nisu poduzele ono što su morale - a to je da jamče sigurnost učenika i odgojno-obrazovnih radnika.

Škola ne može biti i ne biti istovremeno, nego je mora biti ili je nema, rekao je viši znanstveni suradnik na Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i dodao da ništa ne može nadomjestiti održavanje nastave ako za njezino održavanje postoje uvjeti.

Jokić je na N1 televiziji naveo niz dilema koje po njemu povlači navedena odluka poput one da roditelji mogu birati hoće li slati djecu u školu ako oni moraju raditi, a boravak djece u školi će bit kratak i roditelji neće moći ostati na poslu koliko posao od njih traži.

Također, premda online nastava nije adekvatna zamjena za pravu nastavu, odlazak u nastavu na kojoj će u jednom razredu biti učenici iz raznih odjeljenja može biti stresan za najmanje, jer neće biti zajedno s učenicima iz svog razreda i sa svojim učiteljem ili učiteljicom.

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme istaknuo je da nitko za takvu odluku nije pitao ni učitelje koji su do sada uvijek iznosili najveće terete, a koji u okolnostima kad država ne jamči sigurnost od pandemije također mogu biti u opasnosti, osobito oni s kroničnim bolestima.

No, najveći problem imaju maturanti o čijoj se sudbini Ministarstvo i rektori nisu uspjeli ništa dogovoriti unatoč činjenici da od 16. ožujka nema nastave, iako se radi o vrlo osjetljivom razdoblju u životu učenika, ocijenio je Jokić i izrazio uvjerenje da će maturanti, unatoč svim udarcima, izići kao pobjednici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!