bivša britanska kolonija

Johnson obećao građanima Hong Konga britansko državljanstvo

03.06.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson obećao je građanima Hong Konga da će im omogućiti dobivanje britanskog državljanstva. U ovoj bivšoj britanskoj koloniji već mjesecima traju prosvjedi zbog uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji bi narušio autonomiju i slobodu grada

'Taj bi zakon dramatično umanjio slobodu i autonomiju Hong Konga, što je suprotno Kinesko-britanskoj deklaraciji, prema kojoj je grad predan kineskoj vlasti 1997. godine. Ako dođe do toga, Ujedinjeno Kraljevstvo podržat će duboke povijesne i prijateljske veze sa stanovnicima Hong Konga mijenjanjem zakona o imigraciji koji će omogućiti većem broju stanovnika da se nastane i rade u zemlji', rekao je Boris Johnson, prenosi CNN.

Dodao je da bi to značilo jednu od najvećih promjena u viznom sustavu u britanskoj povijesti. 'Ako se pokaže neophodnim, britanska vlada dobrovoljno će poduzeti ovaj korak', rekao je. Peking, koji optužuje London da je prekršio svoje ugovorne obveze, ne slaže se s takvom odlukom te tvrdi da je Kinesko-britanska deklaracija 'potpuno ispunjena' i da više nije na snazi.

'Svi kineski sunarodnjaci s prebivalištem u Hong Kongu kineski su državljani, bez obzira jesu ili nisu vlasnici putovnice 'britanskih ovisnih teritorija' ili 'britanske nacionalne (prekomorske) putovnice'', izjavio je prošlog tjedna glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian te dodao da Kina zadržava pravo poduzeti odgovarajuće mjere. Johnson dalje ističe kako je Kina ta koja ne ispunjava svoje obveze iz deklaracije, a koja je pravno obvezujući ugovor registriran pri Ujedinjenim narodima.

'Umjesto da iznosim lažne optužbe, poput tvrdnji da je Velika Britanija nekako organizirala prosvjede ili bacajući sumnje na Zajedničku deklaraciju, nadam se da će Kina raditi s međunarodnom zajednicom na očuvanju svega što je omogućilo da Hong Kong napreduje', rekao je, referirajući se na kinesko inzistiranje da su prošlogodišnje prodemokratske demonstracije u Hong Kongu organizirali strani agenti. Kako je Hong Hong bio britanska kolonija, tko god je bio rođen u koloniji bio je britanski državljanin, ali poslije dekolonizacije zbog straha da će se bivši kolonijalni građani masovno preseliti u Veliku Britaniju ta su prava postupno oduzeta. Kinesko-britanskom deklaracijom omogućena je rođenima u britanskom Hong Kongu nova britansko nacionalna (prekomorska) putovnica, s kojom su mogli lakše putovati u Veliku Britaniju i druge dijelove svijeta, ali nemaju pravo na prebivalište.