kršenje autonomije

Kina prijeti odmazdom SAD-u zbog ukidanja posebnog statusa Hong Kongu

01.06.2020 u 12:36

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak kritizirala američku odluku o ukidanju posebnog statusa Hong Kongu i najavljene poteze protiv kineskih kompanija te je upozorila da će uzvratiti na američki pokušaj nanošenja štete kineskim interesima

Kineski parlament je prošli tjedan izglasao nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je taj zakon nazvao tragedijom za stanovnike Hong Konga kojim se krši obećanje Kine o očuvanju njegove autonomije. Trump je naložio svojoj administraciji da pokrene proceduru ukidanja posebnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu.

No prestao je pozivati na trenutno ukidanje privilegija koje su bivšoj britanskoj koloniji pomogle zadržati status globalnog financijskog središta.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da se Kina snažno protivi američkim potezima.

'Najavljenim mjerama ozbiljno se upliće u kineska unutarnja pitanja, narušavaju odnosi SAD-a i Kine i šteti objema stranama. Kina se tome snažno protivi', rekao je Zhao.'Sve riječi ili postupci SAD-a koji štete kineskim interesima naići će na čvrst kineski protunapad', upozorio je.

Dionice u Hong Kongu porasle za više od tri posto u ponedjeljak. Ulagači su bili ohrabreni što Trump nije odmah ukinuo privilegije Hong Kongu. Burzovni index Hang Seng porastao je za 3.36 posto, najviše od 25. ožujka.

'Kineski kreatori politika vjerojatno bi htjeli vidjeti što će SAD točno učiniti prije nego što se tome prilagode ili odgovore odmazdom', objavio je u nedjelju Goldman Sachs.

Trump je rekao da je Kina zbog svojih 'malverzacija' odgovorna za patnju i gospodarsku štetu u svijetu.

Rekao je da će SAD nametnuti sankcije pojedincima koje smatra odgovornima za 'gušenje slobode Hong Konga', ali nije imenovao potencijalne mete.

Nije dao vremenski okvir za najavljene akcije zbog čega se čini da nastoji 'kupiti' vrijeme prije nego što se odluči na najdrastičnije mjere kojima se snažno protive američke kompanije koje posluju u Hong Kongu.

Ranije je hongkonška vlada koju podupire Peking rekla SAD-u da se ne miješa u debatu o nacionalnoj sigurnosti i upozorila da bi ukidanje posebnog statusa financijskom središtu moglo razoriti američko gospodarstvo.