BEOGRADSKI MEDIJI

Joca Amsterdam zna gdje su Zagorčevi dijamanti?

03.07.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Gdje su dijamanti vrijedni pet milijuna dolara koje je iz sefa Ministarstva obrane Republike Hrvatske ukrao general Vladimir Zagorec, jedno je od ključnih pitanja koje će biti postavljeno njegovu prijatelju Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, u pregovorima o dodjeljivanju statusa svjedoka suradnika, piše beogradski dnevnik Blic

'Uvjet hrvatskih vlasti da se Jociću dodijeli status jest da otkrije gdje su dijamanti koje je general Zagorec odnio iz sefa ministarstva odlazeći s dužnosti pomoćnika hrvatskog ministra obrane, 2000. godine. Zagorcu je sedam godina ranije, 1993, dijamante predao njemački draguljar Josef Rothaichner kao osiguranje za posao kupnje oružja.

'U to vrijeme počeli su i kontakti Zagorca i Jocića, koji su zajedno kupovali oružje za hrvatsku, odnosno za srpsku vojsku', kaže za Blic izvor iz vrha srpske vlasti.

Da se u to vrijeme bavio kupnjom oružja, potvrdio je i sam Jocić 7. ožujka u sudnici beogradske Palače pravde.

Sreten Jocić alias Joca Amsterdam

'U Srbiju sam se vratio 1992, nakon što su uvedene sankcije. Zvali su me da se vratim zbog pozicija koju sam imao kod sigurnosno-diplomatskih organa SRJ. Vladi Srbije pomagao sam u nabavi tehničkih sredstava, energenata i humanitarne pomoći, a i lobirao u Bugarskoj Rumunjskoj Makedoniji. Zbog sukoba s Radovanom Stojčićem Badžom, odselio sam se u Bugarsku. Tamo sam bio siguran, štitio me njihov obavještajni sektor. Bojko Borisov, koji je kasnije postao gradonačelnik Sofije, i Nikolaj Gigov, vlasnik nogometnog kluba Lokomotiva, s kojim sam bio vezan biznisom, on je bio legalni trgovac oružjem. Malo čudno, ali što da radimo, takva je bila suradnja - pričao je Jocić samo dvadeset dana prije uhićenja.

Izvor Blica tvrdi da hrvatska policija ima saznanja o Zagorčevim i Jocićevim kontaktima iz tog razdoblja i zajedničkim poslovima s tada najvećim trgovcima oružjem.

'Njihovi kontakti nastavljeni su i poslije rata. Jocić se upleo u Zagorčeve poslove i nakon što je umirovljeni general osuđen zbog krađe dijamanata na sedam godina zatvora. Zagorčev odvjetnik javno je potvrdio da se sastajao s Jocićem. Pregovarali su da Jocić otkupi Zagorčeve nekretnine, koje su procijenjene na stotinu milijuna eura. Upravo u to vrijeme rasvijetljeno je ubojstvo Ivane Hodak, kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji brani Zagorca, glavnog Petračeva protivnika', kaže sugovornik srbijanskog lista.

Hrvoje Petrač osuđen je zbog otmice Zagorčevog sina Tomislava. Na suđenju za vrijeme svjedočenja Vladimira Zagorca Petrač ga je optužio za krađu dijamanata. Priča o dijamantima tada je 2006. prvi put javno objavljena. Hrvatsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Zagorca koji se u međuvremenu sklonio u Austriju.

Vladimir Zagorec

'General Zagorec se u Austriji krio sve dok hrvatsko pravosuđe protiv njega nije raspisalo Interpolovu tjeralicu. Uhićen je 14. ožujka 2007, a u ožujku ove godine osuđen je na sedam godina zatvora. Dijamanti nikada nisu nađeni niti, kako je to objasnio sudac koji mu je izrekao presudu, postoje materijalni dokazi da su ikada postojali', objašnjava naš izvor.

U to vrijeme Jocić počinje pregovore o otkupu Zagorčevih nekretnina. Ivanu Hodak ubija, kako se ispostavlja, beskućnik koji je bio u sukobu s njezinim ocem, a hrvatskoj policiji se javlja tajni svjedok, sudionik u pripremama ubojstva Ive Pukanića koji direktno optužuje Jocića kao nalogodavca. On policiji otkriva da je sljedeća meta Jocićeve grupe trebao biti Hrvoje Petrač.

'Hrvatska policija vjeruje da je Zagorac dijamante sakrio na sigurno i da je to izveo preko Sretena Jocića. Ako otkrije gdje su sporni dragulji, Jocić bi mogao računati na status svjedoka suradnika', kaže izvor Blica.