NAKON DVA DESETLJEĆA

[DOKUMENT] Vrhovni sud odbio optužbu protiv Vladimira Zagorca u aferi vikendica zbog zastare

15.06.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Vrhovni sud objavio je u utorak presudu kojom je odbijena optužba za zlouporabu položaja i ovlasti protiv najodlikovanijeg generala HV-a, bivšeg pomoćnika ministra obrane, višekratno osuđivanog Vladimira Zagorca te bivšeg načelnika Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša Ministarstva obrane Matka Kakarigija u aferi vikendica

U sudskom procesu koji je trajao dva desetljeća, Zagorec i Kakarigi bili su optuženi zbog obnove vikendice bivšeg zagrebačkog gradskog zastupnika Antuna Šporera u Novigradu, koju su tijekom rata uništili pripadnici Hrvatske vojske. Kao oporbeni vijećnik HSS-a, Šporer je digao ruku za HDZ i osigurao toj stranci većinu u Gradskoj skupštini.

Teretili su se da su 1997. iskoristili svoj položaj i ovlasti: Zagorec tako što je naložio tajnu i hitnu obnovu vikend kuće osobe koja nikad nije prijavila ratnu štetu na toj kući, s tim da nitko iz Ministarstva obrane nije procijenio štetu, a Kakarigi da je postupajući po traženju Zagorca zajedno sa svojim pomoćnikom angažirao trgovačko društvo koje je izvelo radove sanacije vikendice na račun MORH-a u iznosu od 1,1 milijun kuna.

Optužnica je podignuta još 2002., a predmet je prošao kroz ruke nekoliko sudaca. Prvostupanjskom presudom Zagorec i Kakarigi oslobođeni su optužbe, a Vrhovni sud u povodu žalbe državnog odvjetnika u utorak 8. lipnja preinačio je oslobađajuću presudu i odbio optužbu protiv navedenog dvojca.

Vrhovni sud utvrdio je da je za kazneno djelo za koje su optuženici oslobođeni optužbe nastupila zastara kaznenog progona prije nego što je spis došao na Vrhovni sud 18. rujna 2019.

'U optužnici je kao vrijeme počinjenja djela navedeno 'krajem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja 1997.' Prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo koje je bilo predmet postupka zastara kaznenog progona nastupa dvadeset godina nakon počinjenja djela. Ako je prije nastupa zastare donesena prvostupanjska presuda, onda se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine. U ovom postupku prije je bila donesena prvostupanjska presuda koja je u žalbenom postupku ukinuta pa je zastarni rok 22 godine. S obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 22 godine, utvrđeno je da je nastupila zastara kaznenog progona i to prije nego što je spis došao na Vrhovni sud Republike Hrvatske. Kada nastupi zastara kaznenog progona, tada se prema zakonu i po službenoj dužnosti optužba mora odbiti pa je takvu odluku Vrhovni sud i donio', priopćio je danas glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.