BIVŠI NJEMAČKI PASTOR

Joachim Gauck izabran za predsjednika Njemačke

18.03.2012 u 17:17

Bionic
Reading

Nekadašnji istočnonjemački pastor Joachim Gauck trijumfalno je u nedjelju izabran za predsjednika Njemačke, nasuprot jedinoj suparnici, "lovcu na naciste", Beate Klarsfeld, izjavio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert.

Novi 72-godišnji predsjednik, bez stranačke pripadnosti, dobio je 991 glas od 1232 u Saveznoj skupštini zaduženoj da odabere predsjednika Republike. Osoba na tom položaju ima prvenstveno moralnu vlast u zemlji.

"Prihvaćam rezultate glasovanja", kazao je svečano Gauck pred Saveznom skupštinom, nekoliko minuta nakon objave rezultate.

"Kako lijepa nedjelja!", uzviknuo je on, podsjećajući da su točno prije 22 godine održani prvi i posljednji slobodni izbori u DDR-u, nekoliko mjeseci prije ponovnog njemačkog ujedinjenja 3. listopada 1990. "Nikada neću zaboraviti te izbore. Nikada!", kazao je on, vidno dirnut.

Savezna skupština okuplja 620 zastupnika Bundestaga kao i predstavnike saveznih država.

Gauck, koji se angažirao u korist sloboda na kraju istočnonjemačke komunističke diktature, izabran je već u prvom krugu.

Njegovo imenovanje nije dovođeno u pitanje jer su se sve stranke većine i oporbe, osim radikalne ljevice - Die Linke, složile da podrže njegovu kandidaturu.

Die Linke koja okuplja nostalgičare DDR-a, stala je na stranu Beate Klarsfeld koja je život posvetila lovu na naciste.

Prijevremeni odabir predsjednika bio je nužan zbog ostavke konzervativca Christiana Wulffa nakon samo 20 mjeseci mandata. Wulff se našao u središtu afere zbog korupcije.

Za razliku od Wulffa, bivšeg zastupnika iz vladajuće stranke desnog centra Kršćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, Gauck ne pripada ni jednoj stranci. Poznat po otvorenom izricanju svojega mišljenja o spornim pitanjima elokvencijom iskusnog propovjednika mogao bi se pokazati neugodnim partnerom kancelarki Merkel.

Joachim Gauck nadgledao je deset godina nakon pada Zida arhive Stasija u kojima su se nalazili milijuni dosjea građana DDR-a.